Advertentie
Advertentie

ANC aan kop in presidentsverkiezingen

©AFP

De presidentsverkiezingen in Zuid-Afrika leveren min of meer het verwachte resultaat. Met de stemmen van tweederde van de kiesdistricten geteld lijkt het African National Congres (ANC) af te stevenen op een sterke meerderheid.

De oudste partij van het Afrikaanse continent lijkt haar twintigjarig bestuur te kunnen verlengen. Voorlopig komt de partij uit op 63,7 procent van de stemmen. In 2009 haalde ze een meerderheid van 65,9 procent. Nu ligt de score, zoals verwacht, iets lager, maar blijft ze wel hoger dan de vooraf geschatte 60 procent.

In totaal namen 29 partijen deel aan de verkiezingen. De Democratische Alliantie, de grootste concurrent van het ANC, onder leiding van de 62-jarige Helen Zille strandt voorlopig op een score van 22,1 procent. Dat is heel wat hoger dan in 2009, toen de partij 16,66 procent haalde.

De nieuwe radicaal-linkse groepering Economic Freedom Fighters van voormalig leider van de ANC-jeugd Julius Malema neemt de derde plaats in met 4,9 procent van de stemmen.

Corruptie

Het ANC kwam twintig jaar geleden aan de macht onder leiding van Nelson Mandela. De partij moest de zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking een stem geven na het einde van de apartheid. Die zwarte populatie bedraagt nu nog steeds tachtig procent van de bevolking.

Dat de score lager is dan in 2009 is waarschijnlijk te wijten aan de corruptieschandalen die het ANC de jongste jaren overschaduwen. Het is vooral de 72-jarige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma die met de vinger wordt gewezen voor de aftakeling van het ANC. Hij zou onder andere 15 miljoen euro belastinggeld hebben gebruikt voor de renovatie en beveiliging van zijn privélandgoed.

Ook zijn bepaalde delen van de bevolking ontevreden met de verwezenlijkingen van het ANC. Een werkloosheidscijfer van 25 procent, hoge criminaliteit, wanbeheer door de overheid en onrust bij de arme bevolking over het uitblijven van een verbetering van de levensomstandigheden maken van het ANC een minder populaire partij.

Toch lijkt de meerderheid van de zwarten te blijven vertrouwen op het ANC en kan de huidige president op post blijven. 'Pas vanaf een score onder zestig procent zou de teleurstelling dermate groot zijn dat Zuma de verantwoordelijkheid voor het verlies op zich moet nemen', zegt een politiek analist van de Noord-West Universiteit.

Zo'n 25 miljoen mensen hadden zich geregistreerd om te gaan stemmen. Daarvan daagde zo'n 72 procent effectief op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud