ANC dwingt president Zuma naar uitgang

Jacob Zuma's dagen als president lijken geteld te zijn. ©AFP

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de partij die aan de macht is in Zuid-Afrika, heeft beslist dat de door schandalen geplaagde president Jacob Zuma zich moet terugtrekken.

Het politieke einde lijkt dan toch nabij voor de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft na een marathonvergadering beslist dat hij zich moet terugtrekken. Het ANC heeft dat dinsdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie.

Het uitvoerend comité van het ANC had maandag een 'dringende' vergadering georganiseerd, die om 14 uur 's middags was begonnen in hoofdstad Pretoria. Er zou beslist worden of Zuma moest opstappen voor het einde van zijn twee ambtstermijn, en in welke omstandigheden. De ongeveer 80 leden van het uitvoerend comité van het ANC zaten uiteindelijk 13 uur samen.

Het ANC vindt dat Zuma zich moet terugtrekken, maar geeft wel geen datum waarop die beslissing moet ingaan. 

De 75-jarige leider ligt onder vuur na een reeks van corruptieschandalen. Zuma wordt ervan beschuldigd zich te hebben laten corrumperen door een rijke Indiase zakenfamilie, de Gupta's. Zij kregen lucratieve zakendeals en beïnvloedden mogelijk zijn ministerbenoemingen.

Cyril Ramaphosa, de vakbondsman die zakenman werd, werd in december verkozen om de regerende partij te leiden. Zuma's tweede termijn als voorzitter kwam toen tot een einde. Als Zuma aftreedt als president, zal Ramaphosa hem wellicht opvolgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content