Advertentie

AZG klaagt tekortkomingen aan in strijd tegen ebola

Een bord in Freetown (Sierra Leone) dat de bevolking oproept tot grote waakzaamheid in de strijd tegen ebola ©AFP

Arsten zonder Grenzen (AZG) wijst op tekortkomingen in de strijd tegen ebola. De ebola-epidemie brak net een jaar geleden uit in West-Afrika.

De organisatie Artsen zonder Grenzen (AZG) publiceert maandag een rapport met een kritische analyse over hoe de ebola-epidemie in West-Afrika het voorbije jaar werd aangepakt. 'De ebola-epidemie bleek een uitzonderlijke gebeurtenis te zijn die pijnlijk aantoonde hoe inefficiƫnt en traag de gezondheids- en hulpsystemen zijn in hun respons op noodsituaties', stelt Dr Joanne Liu, de internationale voorzitter van AZG.

Het rapport, met als veelzeggende titel 'Pushed to the limit and beyond' wijst naar het te lang aanslepen van beslissingen, waardoor hulp voor vele slachtoffers al te laat kwam en het virus zich intussen snel verspreidde.

'De ebola-uitbraak werd vaak beschreven als een perfecte storm: een grensoverschrijdende epidemie in landen met een zwak openbaar gezondheidssysteem dat voordien nooit geconfronteerd werd met ebola. Maar dat is een te gemakkelijke uitleg. Opdat de ebola-uitbraak een oncontroleerbare spiraal zou worden, moesten veel instellingen falen. En dat deden ze ook, met de tragische en onvermijdelijke gevolgen', stelt Christopher Stokes, algemeen directeur van AZG.

Het rapport van AZG klaagt niet alleen de gebrekkige aanpak aan, maar wijst er ook op dat de epidemie nog niet voorbij is. In Guinea, Sierra Leone en ook Liberia duiken nog altijd steeds meer gevallen van de ziekte op. Volgens de organisatie is het dan ook te vroeg om te stellen dat de epidemie achter de rug is.

Ebola dook iets meer dan een jaar geleden op. Meer dan 24.500 mensen raakten besmet, 10.200 mensen overleefden de ziekte niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud