Advertentie

Ban Ki-Moon aan leiders CAF: 'Vermijd nieuwe genocide'

Ban Ki-Moon ©AFP

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft de leiders van de Centraal-Afrikaanse Republiek zaterdag in Bangui opgeroepen een nieuwe "genocide" in Afrika te verhinderen, twintig jaar na de genocide in Rwanda.

'Van hieruit ga ik rechtstreeks naar Kigali om (maandag) de 20ste verjaardag van de Rwandese genocide te herdenken', zei Ban in een toespraak voor de Nationale Overgangsraad, het voorlopige parlement, tijdens een onaangekondigd bezoek van enkele uren aan de hoofdstad Bangui.

'Het is de verantwoordelijkheid van u allen, als leiders, ervoor te zorgen dat we nooit moeten stilstaan bij dergelijke verjaardag in de Centraal-Afrikaanse Republiek.'

 

Ban Ki Moon ontmoette in Bangui 1.500 verjaagde moslims die hun toevlucht hadden gezocht tot een moskee. Hij beloofde de gezinnen dat ze niet vergeten zullen worden, zo liet een woordvoerder via Twitter weten.

In de CAR, een van de armste landen van de wereld, is het geweld tussen moslims en christenen geƫscaleerd. De humanitaire toestand is erbarmelijk. Van de 4,6 miljoen inwoners zijn er 650.000 in het land verdreven, terwijl 280.000 mensen naar het buitenland zijn gevlucht. De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, waarschuwde begin deze week dat ongeveer 19.000 moslims in de Centraal-Afrikaanse Republiek uitgemoord dreigen te worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud