Advertentie

Belgen en Rwandezen herdenken volkerenmoord

Paul Kagame bij zijn speech in het Amahoro-stadion. ©AFP

Op de Rwandese ambassade in Brussel is maandag de twintigste verjaardag herdacht van de genocide in Rwanda. Ook de plechtigheid aan de Congreskolom, voor de gesneuvelde soldaten, stond in het teken van de herdenking van de tien Belgische blauwhelmen die in Rwanda om het leven kwamen. In Rwanda zelf begon een week van rouw.

Tussen 7 april en 4 juli 1994 kwamen bij zwaar uit de hand gelopen onlusten meer dan 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven in Rwanda. De Rwandese ambassadeur Robert Masozera verklaarde tijdens de ceremonie dat er na al die jaren nog steeds geen woorden zijn om de horror te beschrijven. Tegelijkertijd prees hij de veerkracht van het Rwandese volk.

Op 6 april 1994 haalden onbekenden het vliegtuig neer van de Rwandese Hutu-president Juvénal Habyarimana. 's Anderendaags 7 april, dag op dag twintig jaar geleden, werden tien Belgische blauwhelmen gedood, die instonden voor debescherming van de Rwandese premier. Wat volgde was een slachtpartij die drie maanden lang over het land raasde. Er kwam pas op 4 juli 1994 een einde aan, met de militaire overwinning van het FPR (Rwandees Patriottisch Front) van de huidige president, Paul Kagame.

'De genocide heeft getoond dat er geen grenzen zijn aan de menselijke wreedheid', zei de Rwandese ambassadeur Robert Masozera in zijn toespraak. De Belgische overheid werd vertegenwoordigd door diplomaat Johan Van Dessel. De voormalige ambassadeur in onder meer Congo (1994-1997) beklemtoonde in zijn speech het belang van internationale engagementen, om herhalingen van een volkerenmoord zoals in Rwanda te voorkomen.

De plechtigheid eindigde met een aangrijpende getuigenis van een vrouw die de genocide overleefde. Tot slot werd om klokslag twaalf uur een minuut stilte gehouden. In de namiddag volgde er een ceremonie met de groep van Afrikaanse, Caribische en Pacifische staten (ACP). Vanavond volgen nog een herdenkingsmars en een avondprogramma in het teken van herinnering en rouw. 

Onbekende soldaat

Aan de Congreskolom in Brussel is maandag ook hulde gebracht aan de Belgische soldaten die sinds 1945 gesneuveld zijn. Verschillende prominenten, onder wie een vertegenwoordiger van de koning en premier Elio Di Rupo, legden een krans neer aan het monument van de Onbekende Soldaat. Sinds 1945 hebben in totaal meer dan 230 Belgische militairen het leven verloren tijdens vredesoperaties.

Dit jaar stond de plechtigheid ook in het teken van de 20ste verjaardag van de dood van de tien  Belgische VN-blauwhelmen die in 1994 werden vermoord in Rwanda. Ook was er aandacht voor de slachtoffers van de Rwandese genocide.

Het is ten gevolge van de moord op de Belgische para's dat de regering in 1998 besliste om 'Veteranendag' voortaan jaarlijks te laten plaatsvinden op 7 april.

Kigali

Rwanda zelf herdenkt de genocide met een week van rouw. In aanwezigheid van onder meer VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, acht Afrikaanse staatshoofden, de Britse oud-premier Tony Blair en de Belgische minsiters Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en Jean-Pascal Labille (Ontwikkelingssamenwerking) legde president Paul Kagame een krans bij het nationale monument voor de volkerenmoord in de hoofdstad Kigali. Daarna werd met een fakkel die de voorbije maanden door heel het land is gedragen, een vlam aangestoken in het Amahoro-stadion.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans sprak van een 'emotionele' herdenking. 'De toespraken en het uitbeelden van de geschiedenis grijpen sommige toeschouwers zeer aan. De meesten zitten stil en aandachtig te luisteren. Zeer indrukwekkend', schreef hij op Facebook. Hij zei te hopen dat Rwanda de herdenking aangrijpt om zich in te zetten voor vrede, stabiliteit en welvaart, en stelde dat Kagame de oppositie meer ruimte moet bieden.

Kagame legt de verantwoordelijkheid voor de genocide voor een stuk bij de Europese kolonisatie. 'Deze ideologie (het onderscheid tussen Hutu's, Tutsi's en Twa) bestond al in de negentiende eeuw en werd gevestigd door de Franse missionarissen', zei hij  bij de herdenkingsplechtigheid. De president gelooft niet in de 'koloniale theorie' die zou stellen dat de tegenstellingen tussen de drie bevolkingsgroepen onoplosbaar zijn.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud