Advertentie
Advertentie

BioNTech wil malariavaccin ontwikkelen

©AFP

Wetenschappers zoeken al tientallen jaren naar een betrouwbaar vaccin tegen malaria. Het Duitse farmabedrijf BioNTech beweert er een te hebben gevonden, dankzij de mRNA-technologie.

Als het aan BioNTech ligt, begint eind 2022 de eerste klinische proef met het vaccin tegen malaria. Het farmaconcern werkt naar eigen zeggen aan een veilig en doeltreffend mRNA-vaccin, dat langdurige immuniteit biedt tegen malaria.

De technologie achter het malariavaccin is bekend van de coronavaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna. Ook die zijn gemaakt op basis van mRNA, de boodschapper waarmee een cel instructies krijgt. Een mRNA-vaccin injecteert een stukje genetische code voor de aanmaak van een onschadelijk stukje viruseiwit. Het immuunsysteem valt dat eiwit vervolgens aan, waardoor het zich traint op aanvallen van het échte virus.

400.000
overlijdens
Jaarlijks sterven wereldwijd nog altijd meer dan 400.000 mensen aan malaria.

Malaria is wereldwijd nog altijd een van de gevaarlijkste infectieziekten, veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen via muggen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) registreerde in 2019 nog 229 miljoen ziektegevallen en meer dan 400.000 overlijdens, vooral bij kinderen jonger dan vijf jaar.

'Onbereikbare droom'

Wetenschappers zoeken al tientallen jaren naar een vaccin tegen malaria. Het doel van de WGO was een vaccin dat minimaal 75 procent bescherming biedt. Vorig jaar ontwikkelden wetenschappers van de universiteit van Oxford voor het eerst een vaccin dat in 77 procent van de gevallen tegen ziekte beschermt. Dat bleek uit een studie met 450 kinderen in Burkina Faso.

'Malaria is al millennia bij ons', zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de algemeen directeur van de WGO. 'De ziekte uitroeien was lang een onbereikbare droom. Maar dankzij nieuwe technologie zoals mRNA maken we mogelijk wat vroeger fantasie leek.' De WGO en de Europese Commissie steunen het project.

BioNTech wil een vaccin ontwikkelen dat bewaard kan worden op kamertemperatuur. Het bedrijf onderzoekt of het in Afrika productiefaciliteiten kan opzetten voor het malariavaccin en andere mRNA-vaccins.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud