Bloederig weekend in Nigeria

De terroristenorganisatie Boko Haram pleegde vorig weekend opnieuw dodeljike aanslagen in het noordoosten van Nigeria. ©REUTERS

Twee bomaanslagen in het noordoosten van Nigeria hebben zondag het leven gekost aan minstens 54 mensen. Ondanks beloftes van president Jonathan Goodluck blijft terroristenorganisatie Boko Haram het land teisteren.

In de noordoostelijke stad Mubi werden bij een bomaanslag zeker 14 mensen gedood en raakten 12 mensen gewond, verklaarde een Nigeriaanse politiewoordvoerder. Maar volgens lokale media ligt het dodental een stuk hoger: tenminste 60 mensen zouden omgekomen zijn. De explosie trof een bar waar mensen naar een voetbalwedstrijd aan het kijken waren.

's Avonds ging opnieuw een bom af in de stad. Ditmaal was de aanslag gericht tegen supporters die een voetbalwedstrijd bijwoonden. 'De bom explodeerde op een voetbalterrein. Op dit ogenblik zijn meer dan veertig personen gedood', verklaarde een anonieme bron. Maandag liet het Nigeriaanse leger weten dat een verdachte van de aanslag op het voetbalterrein was opgepakt.

Noodtoestand

Mubi ligt in de staat Adamawa, een van de drie staten in het noordoosten van Nigeria waar de noodtoestand al meer dan een jaar lang van kracht is. Het leger probeert er tevergeefs de opgang van Boko Haram te stuiten.

De fundamentalistische groepering heeft dit jaar al meer dan 500 burgerslachtoffers gemaakt. Ook kidnapten ze halverwege april meer dan 200 schoolmeisjes, die nog altijd niet terecht zijn.

Oorlog

President Jonathan Goodluck zwoer vorige donderdag nog een totale oorlog te voeren tegen terrorisme, nadat hij zware internationale kritiek te verduren had gekregen over zijn aanpak van de kidnapping.

Kameroen

In Kameroen werden zondag 40 Boko Haram-militanten gedood door veiligheidstroepen. De gevechten tussen de rebellen en het leger braken uit in het stadje Kousseri, vlakbij de grens met Nigeria en Tsjaad.

Kameroen kreeg eerder de wind van voren omdat het volgens Nigeria niet genoeg zou doen om de uit Nigeria afkomstige terreur van Boko Haram te stoppen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud