Advertentie
Advertentie

Bloedig geweld van IS in Libië

Tegenstanders van IS eerder dit jaar in Sirte. ©REUTERS

Al maanden zijn IS-aanhangers bezig om de Libische stad Sirte, de geboorteplaats van wijlen kolonel Kadhafi in handen te krijgen. Ze pakken de Libische stammen meedogenloos aan. Zelfs gewonden worden niet ontzien.

Met meedogenloos geweld gaan de extremisten van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Libië tekeer tegen milities, die zich niet aan hen willen onderwerpen. In Sirte, de geboortestad van de in 2011 ten val gebrachte Libische heerser Muammar al-Kadhafi, vielen de jihadisten vrijdag een ziekenhuis binnen en doodden 22 gewonde rivaliserende militieleden, waarna hun lijken werden verminkt. Nadien werd het ziekenhuis als afschrikking in brand gestoken. Dat meldde de nieuwssite al-Wasat.

De gevechten tussen lokale stamleden een aanhangers van IS zijn sinds woensdag bezig. In nog geen drie dagen tijd zijn daarbij al minstens 106 mensen gedood, aldus nieuwszender al-Arabiyah onder aanhaling van officiële bronnen. De meeste slachtoffers zijn afkomstig van de Ferjan-stam, die zich niet aan Islamitische Staat wil onderwerpen.

IS had in februari al grote delen van Sirte, 450 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli, veroverd en de stad in mei compleet onder haar controle gebracht. De jihadisten maken gebruik van het machtsvacuüm in het olierijke land, waar twee regeringen en vele milities tegen elkaar strijden.

De leider van de internationaal erkende Libische regering in Tobroek, Abdullah al-Thinni, beschuldigde de IS donderdagnacht van genocide. Hij riep de Verenigde Naties op het in 2011 afgekondigde wapenembargo tegen Libië op te heffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud