Boko Haram eist ontvoering van 223 meisjes op

De Nigerianen komen op straat om de vrijlating van de ontvoerde meisjes te vragen en te protesteren tegen de machteloosheid van het leger. ©REUTERS

De islamistische groepering Boko Haram heeft maandag de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes in Nigeria opgeëist. De leider claimt de meisjes te zullen 'verkopen op de markt'.

Wat al ruim twee weken wordt aangenomen, is nu bevestigd door Boko Haram zelf: het waren islamisten van de groepering die op 14 april een secundaire school enkel voor meisjes binnenvielen in het dorp Chibok, in de regio Borno, en er 276 meisjes meenamen - 53 van hen slaagden erin alsnog te vluchten.

Het persagentschap AFP stelt een video van 57 minuten in zijn bezit te hebben waarin Boko Haram de verantwoordelijkheid voor de massa-ontvoering opeist. 'Ik ontvoerde jullie meisjes', zegt de leider van de islamistische groep, Abubakar Shekau, in de video stelt AFP, dat de beelden echter niet vrijgaf. Shekau zegt voorts de meisjes te zullen 'verkopen op de markt, in naam van Allah'. Andere mogelijkheden die hij noemt, zijn dat ze als slavinnen zullen worden behandeld of gedwongen zullen worden te trouwen. 'Ik heb gezegd dat de westerse opvoeding moest stoppen. Meisjes, jullie moeten (de school) verlaten en trouwen.'

Volgens AFP is het beeld niet scherp maar is het gezicht van de leider, die wordt omringd door zes gewapende en gemaskerde mannen, duidelijk herkenbaar. Gedurende de eerste 14 minuten gaat hij tekeer tegen de democratie, westerse opvoeding en scholing, en al wie niet islamitisch is. Boko Haram betekent 'de westerse opvoeding is een zonde'. De milities eisen de oprichting van een islamstaat in het noorden van Nigeria. Sinds de oprichting van Boko Haram in 2009 vermoordde de groepering al duizenden mensen, waarbij ze al eerder scholen, kerken, moskeeën en overheidsdiensten viseerde.

De ontvoering van zulke grote groep is echter zonder precedent en heeft heel Nigeria zwaar geschokt. Ze is ook erg genant voor de Nigeriaanse regering en leidt de aandacht af van het World Economic Forum for Africa, dat deze week voor het eerst in Nigeria plaatsvindt.

Dat het leger er niet in slaagde de ontvoering te vermijden noch de meisjes terug te vinden, leidde al tot scherpe protesten in het noordoosten van het land en in de hoofdstad Abuja. Dat een van de leidsters van die protestbeweging zondag werd opgepakt, gooide nog olie op het vuur.

President Goodluck Jonathan beloofde zondagavond in een 'chat' op de televisie dat de meisjes zullen worden teruggevonden en vrijgelaten, maar hij moest toegeven dat hij geen idee had waar ze zijn.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud