Advertentie
Advertentie

'Boko Haram ontvoerde 2.000 vrouwen'

In Nigeria zijn duizenden mensen op de vlucht voor het geweld van Boko Haram. ©AFP

Ontvoering, groepsverkrachting en gedwongen moeten trouwen met je kidnapper. Zeker 2.000 vrouwen in Nigeria hebben het afgelopen jaar de gruweldaden van terreurgroep Boko Haram moeten ondergaan. Dat concludeert Amnesty International dinsdag in een rapport over de Nigeriaanse beweging.

Amnesty International sprak met bijna 200 ooggetuigen, onder wie 28 vrouwen en meisjes die zijn ontsnapt aan de strijders. Zodra ze een dorp aanvallen, worden mannen en jongens geëxecuteerd en vrouwen en meisjes gevangengenomen, geïndoctrineerd met de islamitische leer die Boko Haram aanhangt en klaargestoomd om te trouwen.

Ook leren ze meisjes hoe ze met wapens moeten omgaan. 'Ik was een van hen', vertelde Aisha (19), die samen met haar zus en twee andere meisjes werd ontvoerd tijdens een bruiloft en drie maanden gevangen zat. 'Ze trainden me ook om bommen te gebruiken en dorpen aan te vallen. Ik moest ook mijn eigen dorp aanvallen.'

Aanslagen

Boko Haram heeft afgelopen jaar meer dan 300 aanslagen gepleegd. Ze vallen dorpen aan, richten zich dan eerst op agenten en soldaten om wapens te bemachtigen en slachten vervolgens de burgerbevolking af. Zeker 5.500 mensen in het noordoosten van Nigeria hebben vorig jaar het leven verloren.

Ook Alhaji (18) viel in handen van de groepering, maar wist te ontkomen terwijl andere mannen de keel werd doorgesneden. 'We zaten allemaal op de grond en wachtten tot we aan de beurt waren', getuigde Alhaji. Hij wist aan het noodlot te ontsnappen, omdat het mes na 27 onthoofdingen te bot was geworden.

Terreur

'Miljoenen mensen gaan gebukt onder de terreur', schrijft Amnesty. 'Het recente succes van het leger is misschien het begin van het eind van Boko Haram, maar er moet nog veel gebeuren om burgers te beschermen en de humanitaire crisis in de kiem te smoren.'

Amnesty gaf haar rapport vrij op de dag dat de wereld de ontvoering van 276 schoolmeisjes door Boko Haram herdenkt. Dinsdag is het immers precies een jaar geleden dat de terreurbeweging de kinderen kidnapte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud