Boko Haram verovert stad van ontvoerde schoolmeisjes

©EPA

De islamistische groepering Boko Haram heeft de controle overgenomen van Chibok, de noordoostelijke stad in Nigeria waar in april meer dan 200 schoolmeisjes werden ontvoerd.

Dat bevestigen senator Ali Ndume, die op de hoogte werd gebracht door ooggetuigen. Donderdag rond 16 uur werd de stad aangevallen. Alle telefoonpalen zijn vernield, en de bevolking is gevlucht. In de krant "Sahara Reporters" worden ooggetuigen geciteerd die zeggen dat leden van de militie doelloos in het rond hebben geschoten, en zwaar gevochten hebben met soldaten en burgerwachten. Hoeveel mensen daarbij omgekomen zijn, is nog onduidelijk.

©Mediafin

Op 14 april vielen de Boko Haram-militanten de meisjesschool van Chibok binnen. Ze ontvoerden er 276 leerlingen, van hen zijn er al 57 geslaagd te ontsnappen. In de weken daarop werd in de hele wereld verontwaardigd gereageerd, maar intussen zijn de meisjes nog altijd vermist.

In oktober lieten de Nigeriaanse autoriteiten weten een vredesakkoord gesloten te hebben met Boko Haram. Een van de voorwaarden van dat akkoord was de vrijlating van die meisjes, maar de leider van de groepering, Abubakar Shekau, heeft kort daarna elk akkoord met de regering ontkend. Hij voegde eraan toe dat hij zijn dreigement om de meisjes uit te huwelijken al heeft uitgevoerd. Nog volgens hem zijn ze allemaal bekeerd tot de islam.

Eerder op de dag raakte al bekend dat Hong en Gombi, twee steden in de noordoostelijke deelstaat Adamawa ook door Boko Haram zijn veroverd. Chibok, in de naburige deelstaat, moet kort daarna zijn veroverd.

In de aanpalende deelstaten Yobe en Borno, waar ook Chibok ligt, heeft Boko Haram inmiddels meer dan twintig steden en dorpen onder haar controle. Daar hebben zij naar eigen zeggen een "islamitisch kalifaat" opgericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud