Bomaanslag in Nigeria kost leven aan 19 mensen

De aanslag in Abuja donderdag is waarschijnlijk toe te schrijven aan de islamitische groepering Boko Haram ©REUTERS

In een buitenwijk van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja zijn donderdag zeker negentien doden gevallen bij een bomaanslag. Het is al de tweede keer in minder dan een maand tijd dat de streek door een explosie wordt getroffen.

Naast negentien doden vielen ook zestig gewonden. Eerder deze maand lieten al vijfenzeventig mensen het leven door de explosie van een bomauto.

Boko Haram, een militante islamitische groepering waarvan de naam zoveel betekent als 'Westerse opvoeding is verboden', eiste de aanslag van 14 april op. Die groepering voert al vijf jaar een gewelddadige campagne in het centrum en het noorden van het land om de islamitische wet (sharia) in te voeren. Gezien de aanslag donderdag in hetzelfde district gebeurde, zijn er sterke vermoedens dat het om dezelfde daders gaat.

Ontvoering

De gewapende mannen die vorige maand 230 meisjes uit een school ontvoerden in de noordoostelijke staat Borno, zijn waarschijnlijk ook leden van Boko Haram. De directrice van het lyceum heeft het over nog 187 vermiste meisjes.

Sinds enkele dagen duiken ook berichten op dat sommige meisjes aan hun ontvoerders uitgehuwelijkt zouden zijn. Woensdag nog betoogden enkele honderden vrouwen voor het parlement in Abuja. De eis was dat de veiligheidstroepen beter zouden zoeken.

Geweld

Nigeria, het dichtbevolktste Afrikaanse land, is geografisch verdeeld in een noordelijke helft met overwegend moslims en een zuidelijke helft met hoofdzakelijk christenen. Het leger doet pogingen om het geweld in het noordoosten in te dammen en president Goodluck Jonathan heeft de noodtoestand daar afgekondigd in drie staten.

Volgens de International Crisis Group heeft het geweld al meer dan 4.000 mensenlevens geëist en zijn al een half miljoen mensen hun huizen ontvlucht.

In Nigeria vindt volgende week ook het Wereld Economisch Forum over Afrika plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud