Burundese politie haalt traangas boven

De Burundese president Pierre Nkurunziza spreekt zijn partijcongres toe, dat hem heeft voorgedragen voor een derde ambt. ©REUTERS

In de Burundese hoofdstad Bujumbura is het tot rellen gekomen tussen de politie en tegenstanders van president Pierre Nkurunziza, die zaterdag aankondigde een derde ambtstermijn na te streven. De grondwet verbiedt dat nochtans. Bij de rellen vielen twee doden.

In Burundi heeft de regeringspartij CNDD-FDD zaterdag president Pierre Nkurunziza gekozen als haar kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 26 juni. Nkurunziza gaat voor een derde ambtstermijn en brengt daarmee volgens waarnemers de interne vrede van Burundi in gevaar.

Traangas

De oppositie noemt een nieuw mandaat in strijd met de grondwet, en, vooral, met het vredesakkoord van Arusha. Dat maakte goed tien jaar geleden een einde aan de burgeroorlog in het Centraal-Afrikaanse land, die decennialang de Hutu-meerderheid en de Tutsi-meerderheid tegen elkaar plaatste.

'Nkurunziza riskeert het land opnieuw in chaos te storten', zei oppositieleider Agathon Rwasa, die opriep tot vreedzaam straatprotest. Toen zondagochtend honderden betogers een optocht begonnen in de hoofdstad Bujumbura tegen wat zij 'een coup' van Nkurunziza, kwam het echter tot hevige rellen. De Burundese ordetroepen zetten meteen traangas en het waterkanon in. 'We verwerpen het geweld waarmee de politie een vreedzame demonstratie de kop indrukt', reageerde de sociale activist Janvier Bigirimana.

Minister van Binnenlandse Zaken Edouard Nduwimana legitimeerde die hardhandige aanpak echter door erop te bewijzen dat betogingen in Burundi verboden zijn. 'Wie gekant is tegen een derde termijn van onze president, raad ik aan juridische stappen te ondernemen. Enkel het Grondwettelijk Hof kan oordelen of Nkurunziza het recht heeft zich opnieuw kandidaat te stellen.'

Vluchtelingen

De internationale gemeenschap roept Nkurunziza al maanden op niet te gaan voor een nieuwe ambtstermijn, om de broze vrede niet in gevaar te brengen. Burundi, met zo'n tien miljoen inwoners, geldt als een van de armste landen ter wereld. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties zijn de voorbije weken al meer dan 12.000 mensen over de grens naar Rwanda gevlucht uit angst voor rellen bij de verkiezingen. De organisatie vermoedt dat de vluchtelingenbeweging nu sterk zal toenemen.

Vredesakkoord van Arusha

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de machthebbers in het voormalige Belgische mandaatgebied er al op gewezen dat het akkoord van Arusha de leidraad zijn bij de presidentsverkiezingen. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) liet weten 'bezorgd' te zijn na de kandidatuur van Nkurunziza en geen nieuw samenwerkingsprogramma af te sluiten met Burundi 'zolang niet duidelijk is of de democratische spelregels gevolgd zijn'.

Burundi is momenteel het tweede partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, 'per hoofd van de bevolking zelfs het eerste'. 'België draagt bij tot de financiering van een project voor de hervorming van de politiediensten en kan die steun intrekken als de Nationale Burundese Politie de procedures en mensenrechten niet zou naleven', aldus Reynders en De Croo, die in januari nog een officieel bezoek aan Burundi brachten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud