Burundese president herschikt regering

De Burundese president Pierre Nkurunziza. ©REUTERS

De Burundese president Pierre Nkurunziza heeft maandag een herschikking van zijn regering aangekondigd: drie ministers, onder wie die van Defensie en Buitenlandse Zaken worden vervangen.

Vier dagen geleden mislukte een staatsgreep door enkele legergeneraals. In het land werd al meer dan twee weken betoogd tegen Nkurunziza's kandidatuur voor een derde termijn als president. Hoewel zijn woordvoerder het tegendeel blijft beklemtonen, verkeert het land sindsdien in een politieke crisis.

Minister van Defensie Pontien Gaciyubwenge wordt vervangen door Emmanuel Ntahonvukiye, een burger. Eerder leidde hij de anti-corruptierechtbank. Nog volgens het presidentschap is Ntahonvukiye apolitiek. Sinds de mislukte coup had Gaciyubwenge niets meer van zich laten horen.

Sinds de start van de betogingen heeft het leger zich eerder afzijdig gehouden: Gaciyubwenge had verklaard dat het leger de bevolking beschermt. Het is pas de laatste dagen dat het leger, net als eerder al de politie, met scherp op betogende burgers schiet.

Alain Aimé Nyamitwe, broer van Nkurunziza's spindoctor Willy Nyamtiwe, vervangt Laurent Kavakure als minister van Buitenlandse Zaken. Nyamitwe was tot nu de Burundese ambassadeur bij de Afrikaanse Unie. Volgens een anonieme bron binnen het regime is Kavakure ontslagen omdat hij er niet in geslaagd is 'de internationale gemeenschap te overtuigen van de actuele kwesties'.

Minister van Handel Virginie Ciza is vervangen door Irina Inantore.

'De president van de republiek beschikt over de door de grondwet hem toegekende bevoegdheid om, onder andere, de regeringsploeg te wijzigen', aldus woordvoerder Gervais Abayeho in een korte toelichting. 'Hij vindt dat de tijd gekomen is. Dat kan al dan niet te maken hebben met de laatste politieke gebeurtenissen. De ministers worden dag na dag opgevolgd, en de president verandert de samenstelling zodra hij dat nodig acht.'

De landen in de Grote Meren-regio, die maandag een uitzonderlijke top hielden in Angola, hebben, bij monde van voorzitter José Eduardo dos Santos, de poging tot staatsgreep in Burundi veroordeeld en de 'legitimiteit' van de Burundese president Pierre Nkurunziza verdedigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud