Advertentie

Burundese president stelt verkiezingen uit

©REUTERS

De Burundese president Pierre Nkurunziza verplaatst de parlements- en gemeenteraadsverkiezingen van 26 mei naar 5 juni. Dat maakt een presidentiële woordvoerder bekend.

Volgens de woordvoerder heeft het staatshoofd met zijn beslissing een aanbeveling van de Kiescommissie opgevolgd en beantwoordt hij ermee aan eisen van de oppositie en de internationale gemeenschap.

Woensdag vinden opnieuw betogingen tegen de kandidaatstelling van de president plaats in de hoofdstad Bujumbura. Soldaten hebben in de lucht geschoten om de betogers uiteen te jagen, maar trokken zich daarna terug. Volgens het leger zou er een soldaat omgekomen zijn door een kogel in het hart.

Betogers verzamelen zich om te demonstreren tegen Pierre Nkurunziza's kandidatuur voor een derde ambtstermijn ©AFP
Demonstranten tonen kogelhulzen om aan te tonen dat politie wapens afvuurde tegen de protesterende menigte. ©REUTERS
Burundese vluchtelingen proberen te ontsnappen aan de onrust in hun land. Ze wachten hun vervoer naar het Nyarugusu kamp af. ©REUTERS

De menigte houdt voet bij stuk en veroordelen de kandidaatstelling voor een derde ambtstermijn als ongrondwettelijk, ook al besliste het Burundees Hof daar anders over. Oppositieleider Frederic Bamvuginyumvira zegt dat de betogingen moeten voortduren totdat de president zijn kandidatuur intrekt.

De mislukte coup van vorige week maakt de situatie nog grimmiger. Er lieten al zeker 20 mensen het leven bij de protesten sinds Nkurunziza het nieuws meldde. 105.000 mensen hebben het land al verlaten uit angst voor het geweld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud