Burundi beschuldigt België van wapenleveringen aan oppositie

©AFP

De partij van de Burundese president Nkurunziza beschuldigt België ervan wapens te leveren aan de oppositie in Burundi. Ons land zou volgens de CNDD-FDD Burundi opnieuw willen koloniseren.

'De Belgische lobbyisten en hun Europese netwerken lanceren apocalyptische verklaringen over een genocide in Burundi', beweerde Pascal Nyabenda, de voorzitter van de regerende CNDD-FDD in een mededeling. Volgens hem moet de campagne verdoezelen dat 'de Belgische kolonisator' de oppositie financiert en bewapent. 'Deze actie heeft als enige doel om Burundi en ons volk opnieuw te koloniseren.'

Eind oktober beschuldigde Burundi ons land al eens van neokolonialisme. De Europese Unie kondigde op 26 oktober aan dat ze de Burundese regering aan de tand wil voelen over het gebrek aan respect voor mensenrechten, democratie en rechtsstaat. De procedure kan leiden tot een opschorting van de Europese ontwikkelingssamenwerking met het regime van president Pierre Nkurunziza, wiens derde ambtstermijn internationaal betwist wordt.

Bujumbura reageerde furieus. CNDD-FDD onderstreepte dat de pogingen van bepaalde Belgen en Europeanen het Burundese volk sterkt in haar overtuiging om haar soevereiniteit te redden en te beschermen, want ze vormen het bewijs dat er sprake is van verpletterend en versmachtend neokolonialisme.

Grondwet

In Burundi is het al ruim een half jaar onrustig. President Pierre Nkurunziza won bij de presidentsverkiezingen eind juli een derde ambtstermijn. Volgens de oppositie schond hij daarmee de grondwet, die het presidentschap beperkt tot twee termijnen. Maar ondanks binnen- en buitenlandse kritiek stelde Nkurunziza zich toch kandidaat en raakte hij verkozen met 69 procent van de stemmen.

De spanningen zijn zeker de jongste weken hoog opgelopen. Nkurunziza had zijn tegenstanders tot afgelopen zaterdag de tijd gegeven om de wapens neer te leggen. Datzelfde weekend werden negen mensen neergeschoten in een wijk waar de oppositie sterk staat. Even voordien was ook al de zoon vermoord van de de bekende mensenrechtenactivist Pierre-Claver Mbonimpa.

Het geweld wakkert de vrees voor een burgeroorlog en een genocide aan. Verschillende kopstukken van het regime riepen al op tot sterke maatregelen. Volgens de Verenigde Staten gebruikt het regime 'de taal van gruwelijkheden die de regio de voorbije 20 jaar niet meer heeft gehoord'. Dat was een verwijzing naar de Rwandese genocide van 1994. De Rwandese president Paul Kagame beschuldigde Nkurunziza ervan 'een bloedbad aan te richten onder de eigen bevolking'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud