Cholera bedreigt leven van tienduizenden Jemenieten

Zo'n 70.000 Jemenieten zijn besmet met de infectieziekte en riskeren te overlijden. ©AFP

In Jemen zijn 70.000 mensen met de infectieziekte cholera besmet. Dat komt bovenop de heersende hongersnood en het al drie jaar durende conflict.

Het VN-kinderfonds Unicef vreest dat de komende twee weken er nog 60.000 zieken kunnen bijkomen. Het fonds spreekt van een ongeziene verspreiding die sinds de uitbraak in oktober vorig jaar al aan zeshonderd mensen het leven kostte.

Cholera is een bacteriële infectieziekte en wordt meestal door verontreinigd water of levensmiddelen overgedragen. Daar is een nijpend tekort aan door de burgeroorlog die al woedt sinds september 2014. Cholera kan, indien onbehandeld, naast de klassieke zware diarree en hevig braken, ook leiden tot de dood.

De burgeroorlog tussen de regeringstroepen, gesteund door een internationale Soennitische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, en de Houthi-rebellen ligt aan de basis van de hongersnood. Die hongersnood wordt echter nog verergerd door de extreme droogte die voortvloeit uit de klimaatopwarming en het weerfenomeen El Niño.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud