'Congo kent een van ergste humanitaire crississen'

De bevolking van de Democratische Republiek Congo wordt geconfronteerd met 'een van de ergste humanitaire crisissen in de wereld', hekelt de VN vrijdag. De VN-agentschappen staan voor een 'ware uitdaging' door het aanhoudende geweld en het gebrek aan financiële middelen.

De situatie in Congo is zo dramatisch omdat 'het machtsmisbruik van gewapende groepen zoals het (Oegandese, nvdr) Verzetsleger van de Heer alsmaar toeneemt', zei de woordvoerster van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA), Elisabeth Byrs.

'Werken in de Democratische Republiek Congo is een echte uitdaging geworden voor hulpverleners, zowel om veiligheidsredenen als wegens financiële beperkingen', voegt Byrs eraan toe.

De VN heeft voor haar operaties in het land maar 30 procent van de 872 miljoen die ze eigenlijk nodig heeft. 'Als de financiële steun er niet komt, zullen wij gedwongen zijn om onze broodnodige hulp aan de bevolking te verminderen'.

'De VN-operaties worden bovendien erg gehinderd door de gevechten, de schermutselingen en het banditisme tussen burgers, waarbij ook hulpverleners regelmatig betrokken raken... Sinds september 2008 terroriseert het Verzetsleger van de Heer de bevolking, plundert en verbrandt het dorpen en ontvoert het burgers, voornamelijk kinderen', benadrukte Byrs in een mededeling.

De VN stelde vast dat het Verzetsleger sinds 2007 al 1.796 burgers heeft gedood en 2.377 mensen heeft ontvoerd waarvan 807 kinderen. In Kivu en de provincie Maniema is het seksueel misbruik bijzonder hoog. In 2009 alleen al werden 8.000 verkrachtingen gemeld waarvan de meerderheid gepleegd werd door gewapende mannen, zegt OCHA.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud