Congo pioniert met verkeersrobots

Foto AFP ©AFP

Twee metershoge robots helpen sinds twee maanden een handje mee als verkeersagent in de Congolese hoofdstad Kinshasa, berucht om zijn verkeerschaos. De robots zijn uitgerust met rode en groene lichten en armen waarmee ze dezelfde bewegingen kunnen maken als hun menselijke collega's.

Volgens tv-zender Al Jazeera, die verslag doet van het fenomeen, is een van de voordelen van robots dat ze geen corrupte neigingen hebben, in tegenstelling tot sommige verkeersagenten die hun lage inkomen spekken door burgers geld af te troggelen. De robots kunnen bovendien overtredingen signaleren; ze zijn uitgerust met camera's.

De robots zijn in Congo zelf vervaardigd. Het concept is uniek in de wereld, benadrukt ontwerpster Thérèse Izay, die een technologiecoöperatieve leidt. ‘Er zijn heel wat soorten verkeerslichten in de wereld. Maar ik kan u zeggen dat de enige robot in de vorm van een politieagent die het verkeer regelt, in Congo is gemaakt. Daar zijn we trots op.’

Ook voetgangers zijn er wel over te spreken. ‘Het is beter dan vroeger. Nu kun je veilig oversteken, de robot doet zijn werk goed’, aldus een tevreden inwoner van Kinshasa.

De maakster hoop dat haar robotagenten, die nu nog op proef zijn, later op meer plaatsen ingezet zullen worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud