Congolese kiescommissie dreigt ermee verkiezingen te annuleren

Oppositiekandidaat Martin Fayulu riep zijn aanhangers op hem te vergezellen naar het grondwettelijk hof. ©EPA

De Congolese verkiezingsuitslag wordt alom gecontesteerd. Volgens de kiescommissie is er maar één alternatief: de verkiezingen annuleren, waardoor president Joseph Kabila aan de macht blijft.

Voor de Congolese oppositiekandidaat Félix Tshisekedi wordt het nog een paar dagen nagelbijten. Een dag nadat de Congolese kiescommissie CENI hem verrassend tot winnaar van de presidentsverkiezingen van 30 december heeft uitgeroepen, komt er steeds meer verzet tegen die uitslag. De verkiezingen die voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1960 een democratische machtswissel konden opleveren, dreigen het geweld in het verscheurde land weer te doen oplaaien.

We weten dat het hof vol Kabilagetrouwen zit, maar we willen niet dat ze zeggen dat we de wet niet gevolgd hebben.
Martin Fayulu
Congolese oppositiekandidaat

Martin Fayulu, die volgens de meeste waarnemers hoogstwaarschijnlijk de verkiezingen won, is niet van plan toe te geven. In een speech voor honderden militanten in Kinshasa kondigde hij aan dat hij naar het grondwettelijk hof trekt om de uitslag aan te vechten. Hij riep zijn aanhangers op hem te volgen. 'We weten dat het hof vol Kabilagetrouwen zit, maar we willen niet dat ze zeggen dat we de wet niet gevolgd hebben', zei hij. 'We zullen er alles aan doen om een juiste en duidelijke uitslag te hebben.' Het hof heeft een week om de betwisting te onderzoeken, maar als Kabilabastion lijkt de kans klein dat het Fayulu gelijk zal geven.

Kabilabolwerk

De Europese Commissie en de Congolese bisschoppenconferentie riepen intussen de kiescommissie, die eveneens een Kabilabolwerk is, op de processen-verbaal van de stembureaus vrij te geven. 'Dat moet de twijfel uit de weg ruimen en de gemoederen bedaren', zei de aartsbisschop van Kisangani. 'De gepubliceerde resultaten komen niet overeen met onze waarnemingen.' De kerk leidde 40.000 waarnemers op die in stembureaus over het hele land de uitslagen verzamelden en samentelden. Daaruit kwam één kandidaat als duidelijk winnaar naar voren. De bisschoppen noemden hem niet officieel bij naam, maar lieten tussen de lijn door verstaan dat het om Fayulu ging.

Er zijn slechts twee opties: ofwel worden de resultaten van CENI bevestigd, ofwel worden de verkiezingen geannuleerd.
Corneille Nangaa
Voorzitter Congolese kiescommissie

De kiescommissie zelf ontkent alle aantijgingen van fraude. In een videogesprek met de VN-Veiligheidsraad, die vrijdag over de zaak bijeenzat, riep ze de internationale gemeenschap op de nieuwe autoriteiten te steunen. Een hertelling van de stemmen, zoals Fayulu vraagt, wees ze resoluut van de hand. 'Er zijn slechts twee opties', zei de voorzitter van de kiescommissie Corneille Nangaa, 'Ofwel worden de resultaten van Céni bevestigd, ofwel worden de verkiezingen geannuleerd.' Een annulatie van de verkiezingen zou betekenen dat president Joseph Kabila gewoon aan de macht blijft tot een nieuwe president verkozen en ingezworen is.

Akkoordje

Alles wijst erop dat het kamp van de aftredende president Joseph Kabila het met Thisekedi op een akkoordje gegooid heeft om Fayulu van de macht te houden. Het aanvankelijke plan, Kabila-vertrouweling Emmanuel Ramazani Shadary laten verkiezen om achter de schermen de macht in handen te houden, viel af omdat die zo erbarmelijk scoorde dat het met wat gesjoemel niet op te lossen viel.

De ngo Human Rights Watch zei vrijdag dat Fayulu volgens een belangrijk onderzoeksbureau met 47 procent van de stemmen gewonnen heeft. Zelf gelooft Fayulu dat hij 61,5 procent van de stemmen haalde, tegenover 18,9 procent voor Tshisekedi. De kiescommissie dichtte Tshisekedi dan weer 38,6 procent van de stemmen toe en Fayulu 34,8 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect