Congolese opposant Tshisekedi onderweg naar Brussel in medisch vliegtuig

Etienne Tshisekedi / Foto Belga ©BELGA

De Congolese opposant Etienne Tshisekedi (81) heeft zaterdagochtend de internationale luchthaven van Kinshasa verlaten. De politicus is aan boord van een medische vlucht onderweg naar Brussel, stelde een journalist van AFP ter plaatse vast.

De vlucht steeg op rond 6.25 uur. Aan boord was ook zijn echtgenote Marthe, een van zijn kinderen en een arts. Tshisekedi, die niet meer kan stappen, werd getransporteerd aan boord van een jet, die meerdere tussenlandingen zal maken alvorens aan te komen in Brussel.

Er is al een aantal dagen sprake van om de Congolese opposant over te brengen naar het buitenland voor verzorging. Zondag was door verschillende bronnen gezegd dat de gezondheid van de opposant gevaarlijk snel achteruitging.

Over de gezondheid van Tshisekedi, die al jaren diabetes heeft, doen al maanden geruchten de ronde. Die worden gevoed door zijn afwezigheid op het publieke toneel. Tshisekedi werd bij de presidentsverkiezingen van november 2011 verslagen door de uittredende president Joseph Kabila. De opposant weigerde echter de uitslag te erkennen en riep zichzelf uit tot "verkozen president". Ook buitenlandse observatoren stelden onregelmatigheden vast bij de stembusgang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud