Congolese stad Goma in handen van de rebellen

Inwoners van Goma slaan op de vlucht voor de oprukkende rebellen van M23 (foto: AFP)

De Oost-Congolese stad Goma is na dagenlange gevechten in handen van de door Rwanda gesteunde rebellenbeweging M23 gevallen. Congo kondigt aan geen gesprekken te zullen aanknopen met de rebellen en 'Rwanda te zullen verdrijven van haar land'.

M23 kon dinsdag vlak voor de middag zonder al te veel moeite de controle verwerven over zowel de luchthaven als het stadscentrum. De regeringstroepen waren reeds massaal weggetrokken en de VN-vredesmissie ging niet actief in het verweer. In de uren voorafgaand aan de verovering waren de regeringstroepen bovendien overgegaan tot massale plunderingen in het centrum van Goma. 'Leden van het regeringsleger namen alles mee wat ze konden meenemen,' getuigden inwoners.

Na de bezetting van Goma, stoomde een kleine divisie van de rebellen ook door naar de Rwandese grensposten. De rebellen werden door de plaatselijke bevolking naar verluidt euforisch ontvangen. Over het lot van het regeringsleger werden tegenstrijdige berichten de wereld ingestuurd. Eerst meldden de rebellen dat er een corridor was aangelegd om het leger de vrije doortocht te geven, dan kwam er de melding dat de rebellen het regeringsleger hadden achtervolgd tot op 20 kilometer van Goma. Daar zou het regeringsleger zich gehergroepeerd hebben.

Congolees president Joseph Kabila heeft de bevolking opgeroepen om massaal te mobiliseren tegen de agressie die het Congolese volk in Oost-Congo wordt aangedaan. Congo verdenkt Rwanda er van de opmars van rebellenbeweging M23 te steunen. 'Wij zullen niet rusten voor we Rwanda uit ons land hebben gezet.' Met M23 zelf wenst Kabila niet te onderhandelen. Gisteren wees de Congolese regering ook al een vraag tot onderhandelingen met de rebellen van de hand, wat resulteerde in een nieuwe explosie van geweld. 'We kennen de standpunten van de rebellen, we onderhandelen enkel met Rwanda,' aldus een woordvoerder van de rebellen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud