Advertentie

Derde dader van aanslag in Tunis op de vlucht

Steunbetoging voor de slachtoffers van de aanslag in Tunis. ©REUTERS

Een derde dader van de aanslag op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis is op de vlucht. Dat heeft de Tunesische president Béji Caïd Essebsi zondag gezegd op de Franse televisie Itélé en radio Europe 1.

Tot nog toe hadden de Tunesische autoriteiten maar gesproken over twee aanvallers, Tunesiërs die werden doodgeschoten door de ordetroepen.

Daarnaast kondigde de president aan dat Tunesië meer antiterrorismewetten voorbereid, zonder daarover in detail te treden. 'We zijn tegen een politiestaat, maar vrijheden eindigen waar misbruiken beginnen, en wij zijn het slachtoffer van misbruiken door fanatici', zei de president, die vorig jaar zijn functie opnam na de verkiezingsoverwinning van zijn seculiere partij. 

Bij de aanslag, opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat (IS), vielen 21 doden, twintig buitenlandse toeristen en één Tunesische politieagent. De Belgische slachtoffers, een echtpaar uit het Antwerpse van wie de man gewond raakte en de vrouw de aanslag niet overleefde, werden zondagochtend gerepatrieerd.

De Tunesische overheid ziet de aanval als sabotage van het toerisme en van de economie. Vorig jaar groeide de economie met 2,8 procent, meer dan de 2,3 procent uit 2013. Verwacht werd dat de groei dit jaar zou aandikken tot 3,5 procent, maar die inschatting van het IMF dateert van voor de aanslag.

Wellicht wordt die groei niet gehaald als het toerisme een klap krijgt als gevolg van de aanslag. In 2014 was het toerisme goed voor 2,1 miljard dollar aan inkomsten. Enkele Europese landen hebben nu hun reisadvies voor Tunesië aangepast. 

Bardomuseum

De directeur van het Bardomuseum meldde zondag dat er weinig materiële schade is door de aanval van woensdag en dat alle archeologische stukken intact zijn. Hij vermeldde dat er maatregelen worden genomen om de veiligheid te verhogen. 

Dinsdag heropent het museum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud