Dodelijk geweld bemoeilijkt Nigeriaanse verkiezingen

Hoe de nieuwe president de dreiging van terreurgroep Boko Haram gaat aanpakken, is een belangrijk strijdpunt. ©AFP

Terreurgroep Boko Haram doet met aanslagen de verkiezing op verschillende plekken in Nigeria in het honderd lopen. Maar ook technische problemen leiden tot vertraging. De stembusgang van zaterdag werd daarom met een dag verlengd.

Het is onder grote militaire paraatheid dat Nigeria zaterdag naar de stembus trok. De aanwezigheid van het leger bleek meer dan nodig. Terreurgroep Boko Haram heeft op een dag tijd al verschillende aanslagen gepleegd, in de hoop de stembusgang te verstoren. Daar kwamen bijna dertig mensen bij om.

Bij de dodelijkste aanval zaterdag kwamen in het dorp Barutai, in de staat Borno, maar liefst 23 personen om. Zij werden levend in hun huizen verbrand of onthoofd. Door het geweld, maar ook door technische problemen, wordt op verschillende plekken de verkiezing met een dag verlengd. Ook zondag kan daar dus nog worden gestemd.

Boko Haram probeert in het Afrikaanse land een islamitische kalifaat op te richten, en werkt daarom de democratische verkiezing actief tegen. Onlangs nog zweerde de terreurgroep trouw aan IS, de groep die actief is in landen als Irak en Syrië. 

De brutaliteiten van Boko Haram hebben overigens al eerder tot uitstel van de verkiezing geleid. Die had oorspronkelijk op 14 februari moeten plaatsvinden, maar werd verplaatst naar dit weekend. Het moest de overheid wat meer tijd geven om de veiligheid te kunnen garanderen tijdens de stembusgang. Maar dat is dus niet gelukt.

De verkiezingsrace gaat tussen de huidige president, Goodluck Jonathan, en Muhammadu Buhari. De één is een christen uit het zuiden, de ander een islamitische kandidaat uit het noorden. In de peilingen liggen de twee nek aan nek. Hoe de nieuwe president de dreiging van Boko Haram gaat aanpakken, is een belangrijk strijdpunt.

Vrouwen schuiven aan om hun stem te kunnen uitbrengen. ©REUTERS

©REUTERS

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud