Dodelijke aanslag Boko Haram op militaire basis

Abubakar Shekau, de leider van Boko Haram, op een beeld uit een video die een paar weken geleden werd vrijgegeven. ©AFP

Bij een aanval op een legerbasis en politielokalen in het noordoosten van Nigeria heeft de islamistische groepering Boko Haram tientallen doden gemaakt onder de soldaten en politiemensen.

De cijfers over het aantal doden lopen op. Het lijkt erop dat het er meer zijn dan de 24 waarvan eerst sprake, zelfs dubbel zoveel.

De aanval vond plaats in het stadje Buni Yadi, niet ver van de plek waar de islamisten in februari al eens 59 leerlingen van een internaat ombrachten. Volgens een getuige arriveerden de islamisten in een gewapende bestelwagen en een rij trucks, en schreeuwden ze tegen de burgers dat ze niet moesten vluchten omdat de aanval enkel op de militaire basis en politiebarakken gericht was. Dat is veeleer uitzonderlijk voor Boko Haram, dat zich vaker tegen de burgerbevolking richt.

Op het einde van de aanval werden de basis en de barakken, een gerechtsgebouw en de residentie van het districtshoofd in brand gestoken.

Maandag werd bekend dat het Nigeriaanse leger zegt te weten waar de ruim 200 schoolmeisjes zijn die Boko Haram midden april ontvoerde. Daarmee zijn de meisjes echter nog niet gered. Hen met geweld bevrijden, wordt te gevaarlijk geacht, en van onderhandelen met de islamisten om de meisjes te ruilen voor gevangenen uit hun rangen, wil de Nigeriaanse regering niet weten. Dinsdag meldden de VS overigens de claim van het leger dat de plek bekend is, niet te kunnen bevestigen uit een onafhankelijke bron.

Vandaag meldde The New York Times dat de Verenigde Staten in vier Afrikaanse landen militairen opleiden om een speciale eenheid te vormen die tegen terroristen in de Sahara moet strijden. De Amerikanen werken in het geheim aan de vorming van deze elite-eenheden met honderden militairen uit Libiƫ, Mali, Nigeria en Niger, meldde The New York Times.

De opleidingen worden voor een belangrijk deel betaald uit een geheim potje van het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie). De trainers zijn afkomstig van de voornaamste Amerikaanse elite-eenheden, zoals de Groene Baretten en de Delta Force. Het is de bedoeling dat zij lokale eenheden uit de woestijngrond stampen die extremisten zoals onder meer Boko Haram bestrijden.

Kameroen versterkt ook zijn strijdkrachten aan de grens met Nigeria. Er zijn sinds maandag ongeveer 1.000 bijkomende militairen naar het grensgebied gestuurd. De woordvoerder van het ministerie van Defensie die dat dinsdag bekendmaakte, zei dat de militairen, manschappen van de snelle interventiemacht, verkenningsmissies gaan uitvoeren. In het grensgebied zijn al 700 militairen gestationeerd. Boko Haram heeft al aanslagen in het noorden van Kameroen gepleegd. Zo wordt zij verdacht van de aanval op een kamp met Chinese arbeiders deze maand. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud