Drie VN-blauwhelmen dood in Zuid-Soedanees geweld

Duizenden ontvluchten het geweld. - EPA ©EPA

In Zuid-Soedan hebben drie VN-blauwhelmen het leven gelaten na een aanval op hun basis. Het land dat twee jaar geleden onafhankelijk werd, zit al een week in een spiraal van geweld. Het botert niet meer tussen president Salva Kiir en voormalig vicepresident Riek Machar.

Bij een aanval op een basis van de Verenigde Naties door de Nuer-clan in het door geweld verscheurde Zuid-Soedan zijn drie VN-blauwhelmen omgekomen. Het zijn de eerste doden die de veiligheidsmacht moet betreuren na het uitbreken van het geweld in de nog jonge democratie een week geleden. 

Het geweld brak toen uit president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar beschuldigde van een staatsgreep. In de onlusten die daarop volgde, vielen er ongeveer 500 doden in en rond de hoofdstad Juba. 20.000 mensen sloegen op de vlucht. 

Bor

Ondertussen lijkt het geweld zich eerder te hebben verplaatst naar de stad Bor, de hoofdstad van de provincie Jonglei, die gisteren door rebellengroeperingen is veroverd. 'De situatie in Jonglei is verergerd, terwijl de omstandigheden in Juba kalmeren,' stelde VN-woordvoerder Farhan Haq in een statement. 

De Verenigde Naties hebben nu zestig extra soldaten ingezet om de situatie onder controle te krijgen. Ook de Verenigde Staten hebben 45 soldaten afgevaardigd. 'De leiders van Zuid-Soeden moeten erkennen dat een compromis met een politieke vijand moeilijk is, maar dat het herstel van dit geweld nog veel moeilijker zal zijn,' stelde Amerikaans president Barack Obama. 

Voormalig vicepresident Riek Machar, die ontkent achter de coup te hebben gezeten, stelde gisteren nog in een interview dat hij het aftreden wil van president Salva Kiir als voorwaarde voor de onderhandelingen.

Politieke rivalen

Het loopt al langer niet goed tussen beide leiders. Machar werd in juli, samen met de voltallige regering wandelen gestuurd, nadat hij had laten verstaan in 2015 een aanval te doen op het leiderschap van de SPLM-partij. Aangezien die partij geen noemenswaardige oppositie heeft, betekent dat automatisch ook het presidentschap.

Kiir en Machar waren in de burgeroorlog van 1983 tot 2005 politieke aartsrivalen, maar werden toen verzoend in eenzelfde regering. Nu lijkt die verzoening aan diggelen te liggen en lijkt er een nieuwe burgeroorlog op til. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud