Duitsland erkent voor het eerst Namibische genocide

Een Duitse soldaat (rechts) bewaakt Namibische oorlogsgevangenen in het begin van de 20ste eeuw. ©AFP

Na vijf jaar onderhandelen om 'de wonden te helen' erkent Duitsland dat het in het begin van de 20ste eeuw een genocide pleegde in zijn toenmalige kolonie Namibië.

Amper een dag nadat de Franse president Emmanuel Macron in de Rwandese hoofdstad Kigali erkend had dat Frankrijk mee verantwoordelijk is voor de Rwandese genocide van 1994 heeft ook Duitsland mea culpa geslagen voor een van de gruwelijke passages uit zijn verleden. Vrijdag gaf het voor het eerst toe dat het in het begin van de vorige eeuw een genocide pleegde op het Herero- en Nama-volk in Namibië. Ter verzoening belooft het 1,1 miljard euro ontwikkelingshulp.

De feiten dateren van 1904-1908, toen Namibië nog een Duitse kolonie was (1884-1915) en Duits-Zuidwest-Afrika werd genoemd. Tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen werden door de Duitsers doodgeschoten, gefolterd, uitgehongerd en in concentratiekampen gedreven omdat ze in opstand waren gekomen tegen de Duitse bezetting. De Duitsers doodden zo'n 65.000 Herero en 10.000 Nama in wat historici en de Verenigde Naties de eerste genocide van de 20ste eeuw noemen. Respectievelijk 80 en 50 procent van het Herero- en Nama-volk overleefden de vijandigheden niet.

1,1 miljard euro ontwikkelingshulp

De verzoening van vrijdag komt er na vijf jaar onderhandelen. Duitsland erkent nu wat Namibië al langer vraagt. 'We zullen deze evenementen nu officieel noemen wat ze in de ogen van vandaag zijn: een genocide', zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. 'We vragen Namibië en de afstammelingen van de slachtoffers om vergiffenis.'

Om de verzoening totaal te maken pompt Duitsland de komende 30 jaar 1,1 miljard euro in ontwikkelingshulp, die ook het Herero- en Nama-volk ten goede moet komen. Het geld gaat onder meer naar infrastructuurprojecten, gezondheidszorg en onderwijs. In Herero-kringen wordt dat als een doekje voor het bloeden gezien. 'Het is niet genoeg', zei chef Vekuii Rukoro tegen het persbureau Bloomberg. 'We zijn tegen het akkoord omdat we er zelf niet bij betrokken werden.'

De Namibische overheid noemt de erkenning als genocide een belangrijke eerste stap. 'Het vormt de basis voor een tweede stap, die bestaat uit excuses en herstelbetalingen', zei de woordvoerder van de Namibische president Hage Geingob. Volgens Maas zijn herstelbetalingen echter niet aan de orde. Hij wil vermijden dat die een juridisch precedent scheppen voor soortgelijke claims uit andere landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud