Duitsland schort steun aan Rwanda op

Na de Verenigde Staten en Nederland schort nu ook Duitsland de hulp aan Rwanda op. De maatregel is een reactie op het bericht dat Rwanda een rebellengroep in het oosten van Congo steunt.

Berlijn schrapt een hulppakket van 21 miljoen euro aan Kigali. Daarmee wil de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking naar eigen zeggen 'een niet mis te verstaan signaal geven aan de Rwandese regering'.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties krijgt de Congolese rebellenbeweging M23 rechtstreekse steun van hoge functionarissen in Rwanda. M23 zou kunnen rekenen op wapens, munitie en rekruten.

Het Rwandese regime, geleid door president Paul Kagame, heeft de beschuldigingen ontkend. Rwanda beweert niet meer betrokken te zijn bij het geweld in het oosten van Congo.

Maar Kagame wekt weinig vertrouwen bij zijn westerse bondgenoten. De VS en Nederland schortten vorige week al hun ontwikkelingssteun aan Kigali op. De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Louise Mushikiwabo, reageerde ontgoocheld op de beslissing. Zij sprak van 'haastige beslissingen op basis van twijfelachtige bewijzen'.

De rebellenbeweging M23 strijdt sinds afgelopen april tegen het Congolese regime. De opstandelingen boekten enkele weken geleden forse terreinwinst. Ze veroverden de controle over enkele dorpen en dreigden zelfs op te rukken naar de regionale hoofdstad Goma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud