'Ebola kan 20.000 mensen besmetten'

Nigeria rapporteerde vandaag zijn zesde eboladode. ©AFP

Steeds meer mensen raken steeds sneller besmet met het vaak dodelijke ebolavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan hun aantal oplopen tot 20.000. Toch zou de epidemie binnen 9 maanden onder controle moeten zijn.

Meer dan 20.000 mensen raken mogelijk besmet met ebola voor de epidemie in West-Afrika onder controle is en die epidemie de kop indrukken zal minstens 490 miljoen dollar kosten, zo blijkt uit een plan van de WGO. Het aantal mensen dat besmet geraakt, stijgt steeds sneller, 40 procent van alle infecties vond plaats tijdens de laatste drie weken, aldus de organisatie. Alles samen zouden nu al 3.600 mensen besmet zijn geraakt door het vaak dodelijke virus, daarvan zijn er meer dan 1.550 gestorven in Liberia, Sierra Leone, Guinée en Nigeria.

De dodentol dreigt dus hoger op te lopen dan de optelsom van alle voorafgaande ebola-epidemieën. Maar toch denkt de WGO de ziekte binnen zes maanden, ten laatste negen, onder controle te krijgen door alle beschikbare internationale middelen in te zetten. 'Dit is niet de zaak van drie landen', aldus Bruce Aylward, adjunct-directeur-generaal van WGO in Genève. 'Dit belangt de gezondheid van de hele wereld aan'. De WGO komt met haar plan vijf maanden nadat de eerste gevallen werden gerapporteerd.

Volgens 'Artsen zonder Grenzen' heeft de WGO te traag gereageerd en te laat de touwtjes in handen genomen. Artsen zonder Grenzen is 'de beste organisatie in de wereld' (sic), aldus Aylward en 'een deel van haar kritiek is gerechtvaardigd'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud