Advertentie

Ebolavaccin blijkt hyperefficiënt

Gezondheidswerkers aan de slag in Liberia tijdens de piek van de huidige epidemie. ©REUTERS

4.000 mensen die in nauw contact kwamen met het ebolavirus bleven kerngezond na een behandeling met een nieuw vaccin.

Het vaccin, ontworpen door onder meer Merck & Co. , is in deze testfase dus 100 procent effectief gebleken. Deze week raakten nog zeven mensen buiten het preventieprogramma besmet in West-Afrika. De testfase van het vaccin gaat nu voort, omdat nog onduidelijk is hoe lang het effect van het vaccin zal duren.

6 à 10 dagen
Mensen die het vaccin toegediend kregen waren binnen de twee weken volledig beschermd tegen het ebolavirus.

In het vakblad The Lancet werd op vrijdag een tussentijdse analyse van het product gepubliceerd, waarin tientallen wetenschappers de resultaten onderschrijven. 'Ebola ça suffit' (Het is genoeg, ebola) werd veelvuldig toegediend sinds 23 maart. Naast 'ebola ça suffit' zijn nog twee andere formules aan hun testfase begonnen: één product van GlaxoSmithKline en één van Novavax .

'Dit is een veelbelovende ontwikkeling. Een efficiënt vaccin zal ingezet kunnen worden in de huidige en in toekomstige uitbraken van ebola,' reageerde Margaret Chan, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook het editoriaal van The Lancet uit dezelfde vrijdagpublicatie sprak lovende woorden over 'ebola, ça suffit'.

Het vaccin werd gebouwd door een deel van een andere formule (een vaccin voor een rabiësvariant waar alleen dieren vatbaar voor zijn) te vervangen door een klein deel van het ebolavirus dat op zichzelf geen besmetting kan veroorzaken. Zo kon het lichaam van een proefpersoon efficiënte antilichamen maken.

West-Afrika

De huidige epidemie in West-Afrika eiste al 11.000 levens, onder meer van reddingswerkers uit westerse landen. De Wereldgezondheidsorganisatie kondigde in juni het einde van de opstoot aan, maar sindsdien dook het virus opnieuw op in Liberia. Volgens de Wereldbank, een instituut voor ontwikkelingssamenwerking, beliep het economische verlies voor Guinnee, Liberia en Sierra Leone ruim een half miljard dollar in 2014. Dat is zo'n 5 procent van hun gezamenlijke BBP.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud