Advertentie

Eerste ebolapatiënt komt naar Europa

Vrijwilligers begraven een slachtoffer dat bezweek aan ebola ©REUTERS

Voor het eerst sinds het virus opnieuw uitbrak, wordt een ebolapatiënt voor behandeling naar Europa gerepatrieerd. Spanje zal op woensdag een landgenoot oppikken in Liberia. De Wereldgezondheidsorganisatie vergadert intussen in Genève over een wereldwijde aanpak van de epidemie.

Ook de Verenigde Staten repatrieerden de voorbije week al twee landgenoten om ze in het thuisland verder tegen het virus te behandelen. Die twee zijn aan de beterhand na een experimentele behandeling (zie kader).

De Spanjaard die wordt overgevlogen is een 75-jarige geestelijke die in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia aan het werk was in een ziekenhuis. Hij verzorgde er ebolapatiënten en liep daardoor vermoedelijk zelf de besmetting op.

Internationale noodsituatie

Internationale experts zitten woensdag en donderdag samen in Genève om er te bekijken welke maatregelen nodig zijn om het virus in te dijken. Ze moeten ook oordelen of de uitbraak als een internationale noodsituatie bestempeld kan worden. Dat was bij eerdere ebola-uitbraken nooit het geval. Sinds begin februari heeft de ebola-uitbraak in West-Afrika al aan 932 mensen het leven gekost, zo meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag. 

Een van de aanwezige experts is de Belg Peter Piot, die vorig weekend tijdens een interview met De Tijd nog zei dat de ziekte de getroffen landen totaal ontwricht. 'De grenzen worden gesloten en sommige ziekenhuizen staan gewoon leeg', zei hij. 'Omdat iedereen er gestorven is, of omdat de dokters en verpleegsters zijn gaan lopen. Zo sterven ook tientallen andere mensen bij gebrek aan zorg.'

Arabische wereld

Ook in Saudi-Arabië is een man waarschijnlijk aan het ebolavirus gestorven. Hij was onlangs nog op zakenreis geweest naar Sierra Leone en werd maandag in kritieke toestand binnengebracht in een ziekenhuis in de havenstad Jeddah.

Als bevestigd wordt dat de man het ebolavirus had, gaat het om de eerste dode in de Arabische wereld. Saudi-Arabië verstrekt uit voorzorg geen visa meer aan moslims uit Sierra Leone, Liberia en Guinee, die op pelgrimstocht willen naar Mekka.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud