Advertentie
Advertentie

Egypte begraaft strijdbijl over grootste dam van Afrika

De werken zijn al begonnen. ©REUTERS

Soedan, Egypte en Ethiopië hebben maandag een akkoord ondertekend voor de verdere bouw van de Grand Ethiopian Renaissance Dam. Caïro tekende lang protest, uit vrees dat zo’n dam de waterbevoorrading via de Nijl zou kunnen verminderen.

‘Ik garandeer dat de constructie van de stuwdam niet alleen Ethiopië ten goede komt, maar ook de belangen van Egypte en Soedan dient’. Dat verklaarde de Ethiopische premier Hailemariam Desalegn maandag bij de ondertekening van het akkoord. Zijn land is initiatiefnemer van het project. Delasegn beloofde dat de Dam geen enkel negatief effect zal hebben op de landen stroomafwaarts, waaronder dus Noord- en Zuid-Soedan, en Egypte. Egypte is van mening dat het recht heeft op 87 procent van het totale debiet van de Nijl.

Egypte, dat volledig afhankelijk is van de Nijl voor zijn drinkwater en irrigatie van de landbouwgronden, vreesde lang dat de Ethiopische stuwdam het debiet van de Nijl niet zou beïnvloeden. Maar Caïro keert nu de kar. ‘We hebben beslist om mee te werken en vertrouwen te stellen in het belang van de ontwikkeling’, zei president Abdel Fatah al-Sissi. Zo lijkt er een einde te komen aan de grote diplomatieke spanning waar het project tot had geleid.

Ethiopië was in mei 2013 al begonnen het water van de Blauwe Nijl om te leiden voor de constructie van de stuwdam van 6.000 megawatt, die bij voltooiing de grootste van Afrika zal zijn. Egypte gaf in eerste instantie zijn ontevredenheid aan door zich terug te trekken uit het NBI (Nijl Bassin Initiatief) dat dateert 1999, een samenwerkingsverband van de tien landen aan de Nijl, vooraleer zich weer bij het NBI aan te sluiten in februari 2015. Dat maakte, samen met het akkoord dat maandag werd ondertekend, de weg vrij voor de bouw van de dam. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud