Egyptische verkiezingen in lente 2014

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken legt de verkiezingskalender vast. - EPA ©EPA

Egypte heeft zijn verkiezingskalender voor volgend jaar vastgelegd. In februari of maart zullen de parlementsverkiezingen plaatsvinden, de presidentiële race volgt in het begin van de zomer, zo maakte Minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy bekend.

De Egyptische interimregering is naar buiten gekomen met de meest concrete timing tot nu toe over de verkiezingskalender die het in gedachten heeft. Nadat oud-president Mohamed Morsi in juli van de macht werd verdreven, werd een interimregering gesteund door het leger in het zadel geheven. Die moet nu een pad naar nieuwe verkiezingen uitstippelen. 

Het Egyptische Parlement zal verkozen worden in februari of maart, terwijl de presidentiële race in de zomer volgt, zo maakte minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy bekend in een interview aan persagentschap Reuters. Een andere opvallende opmerking van Fahmy is de belofte dat de Partij van Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke tak van de Moslimbroeders van oud-president Morsi, beschouwd wordt als een legale partij die deel mag nemen aan die verkiezingen. 

Dat is opvallend, omdat de Moslimbroeders na het afzetten van hun voorman Morsi meermaals op ramkoers lagen met het leger en de interimregering. De hele top van de Moslimbroeders zit in de gevangenis, hun tegoeden werden bevrozen en geconfisqueerd en midden augustus kwam het tot bloedige clashes tussen Morsi-sympathisanten en het leger. Deze week nog verscheen voorman Morsi en de rest van de top van de Moslimbroeders voor de rechter, maar door een chaotische zitting werd het proces meteen verdaagd naar januari. 

Traject

Zo raakt stukje bij beetje het hele traject naar een nieuwe regering duidelijk. In december komt een commissie van 50 leden naar buiten met een nieuwe versie van de Grondwet, waarover de Egyptische bevolking zich dan kan over uitspreken in een referendum. In februari of maart volgen dan de parlementsverkiezingen, in de zomer van volgend jaar de presidentiële race. 

De komende maanden worden cruciaal voor Egypte, zeker met betrekking tot de militaire steun van de Verenigde Staten. Die was recent gedeeltelijk ingetrokken omdat de Verenigde Staten twijfelen aan de democratische legitimiteit van Egypte. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud