Ethiopië laat VN-hulp toe in conflictregio Tigray

Een Ethiopisch meisje dat gevlucht is uit de conflictregio Tigray staat in een opvangkamp in de rij voor een voedselbedeling. ©REUTERS

De Verenigde Naties mogen weer noodhulp leveren aan de Ethiopische conflictregio Tigray. Ondanks zegeberichten van Ethiopië dreigt er een guerrillaoorlog.

De Ethiopische regering verleent de Verenigde Naties vrije toegang tot de noordelijke regio Tigray, waar het regeringsleger al een maand lang een offensief voert tegen de lokale autoriteiten. Dat maakte het VN-kantoor voor humanitaire hulp (Unocha) woensdag bekend. De strijd in Tigray kostte het leven aan mogelijk duizenden mensen. Bijna 50.000 inwoners sloegen op de vlucht naar buurland Soedan.

Het akkoord van woensdag geeft de VN 'ongehinderde, vrije en veilige toegang', niet alleen tot Tigray, maar ook tot de aangrenzende regio's Afar en Amhara. Hulpverleners waarschuwden onlangs dat een tekort dreigde aan voedselhulp en medicijnen voor tienduizenden in Tigray. De VN vroeg internationale donors 147 miljoen dollar voor de financiering van de spoedhulp. Zelfs voor het conflict op 4 november losbrak, waren 600.000 mensen afhankelijk van voedselhulp.

Kort offensief

De humanitaire deal kwam er nadat de Ethiopische premier Abiy Ahmed zondag het einde van het conflict had aangekondigd. Zijn troepen veroverden in het weekend Mekelle, de hoofdstad van Tigray. Dat gebeurde na een kort offensief tegen het Tigrees Volksbevrijdingsfront (TPLF), de opstandige autoriteiten in de regio. Die weigerden sinds afgelopen zomer de legitimiteit van Ahmed te erkennen.

Het is de vraag of de inname van Mekelle een einde maakt aan het conflict. Het TPLF trok zijn strijders terug uit de regionale hoofdstad, maar beloofde 'de indringers tot de laatste man te bestrijden'. Dat voedt de vrees voor een aanslepende guerrillaoorlog, die het land kan destabiliseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud