Advertentie

Ethiopië weigert vredesoverleg Tigray

Duizenden Ethiopische vluchtelingen stroomden de voorbije dagen toe in Soedan. ©AFP

Ethiopië weigert diplomatiek overleg om een eind te maken aan het offensief tegen de opstandige regio Tigray. 'Geef ons tijd', klinkt het. 'Dit duurt geen eeuwigheid.'

De Nigeriaanse ex-president Olusegun Obasanjo kwam maandagavond aan in Ethiopië. Hij beweerde een missie te leiden die de Ethiopische regering en de autoriteiten in de noordelijke regio Tigray rond de onderhandelingstafel moet brengen. Ook de Oegandese president Yoweri Museveni werd genoemd als bemiddelaar in het conflict.

We hebben nooit Oeganda of een ander land gevraagd te bemiddelen.
Ethiopische regering

Maar de regering in Addis Abeba wees elke bemiddeling af. 'We hebben nooit Oeganda of een ander land gevraagd te bemiddelen', zei de regering maandagavond. 'Geef ons tijd. Dit duurt geen eeuwigheid', klonk het over het offensief dat premier Abiy Ahmed begin november opende tegen Tigray.

De militaire operatie was de climax van een aanslepend conflict tussen de centrale regering in Addis Abeba en het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF). De militie controleert de regio en weigert afstand te doen van de ruime mate van autonomie.

Bloedbaden

Bij de strijd kwamen al honderden mensen om het leven. Volgens sommige berichten is sprake van bloedbaden op ongewapende burgers en mogelijke oorlogsmisdaden. Ethiopië beweerde maandag dat het leger de stad Alamata op het TPLF heeft veroverd. Dat nieuws kon niet worden bevestigd omdat de regio bijna volledig is afgesloten van de buitenwereld.

De vrees is groot dat het conflict uitdraait op een regelrechte burgeroorlog die de rest van de regio meesleurt. Het is vooral uitkijken naar Eritrea, dat grenst aan Tigray. Het TPLF vuurde tijdens het weekend raketten af op Eritrea. Volgens Tigray stuurde Eritrea tanks en militairen om het offensief van Abiy te steunen. Door het geweld vluchtten al zeker 25.000 Ethiopiërs naar Soedan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud