in memoriam

Ex-dictator Robert Mugabe overleden

Robert Mugabe, de gewezen president van Zimbabwe, is overleden op 95-jarige leeftijd.

Mugabe overleed in Singapore, waar hij de voorbije jaren vaak vertoefde voor medische zorgen. Hij was al geruime tijd ziek. Het huidige staatshoofd Emmerson Mnangagwa bevestigde het overlijden van Mugabe via Twitter.

Mugabe werd op 21 februari 1924 geboren in wat toen nog Zuid-Rhodesië heette. Dat was een Britse kolonie. In 1963 stichtte hij de Zimbabwe Afrikaanse Nationale Unie (ZANU). Vanaf 1964 zat Mugabe tien jaar gevangen in een Rhodesische gevangenis. Intussen verklaarde in 1965 de blanke premier Ian Smith Rhodesië onafhankelijk.

Na zijn vrijlating begon Mugabe een gewapende strijd tegen Smith: de zwarte bevolking eiste meer zeggenschap van de blanke regering. Smiths blanke minderheidsregime stortte na veertien jaar internationale druk en isolatie in. In 1980 werd Zimbabwe een republiek binnen het Britse Gemenebest en Robert Mugabe werd premier. Sinds 1987 bekleedde hij de functie van president.

Steun en sympathie

Mugabe nam als regeringsleider ook blanke ministers op in zijn kabinet. Het contrast met het apartheidsregime in buurland Zuid-Afrika leverde hem aanvankelijk veel steun en sympathie op. In 1999 kreeg de leider te maken met een steeds sterkere oppositie. Het kostte hem bijna zijn ambt toen de kiezers in 2000 een grondwetswijziging massaal afwezen.

Met behulp van knokploegen, loyale officieren en verkiezingsfraude wist hij lange tijd de absolute macht te behouden. Hij drukte ook een landbouwhervorming door, waarbij duizenden blanke boeren werden onteigend. De maatregel was zogezegd bedoeld om de ongelijkheid aan te pakken en de arme zwarte boeren te helpen.

Ongeziene crisis

Maar de hervorming duwde Zimbabwe in een ongeziene economische crisis. Het land was van oudsher de graanschuur van Afrika maar plotseling waren de winkelrekken leeg. Mugabe trachtte het tij te keren door massaal geld bij te drukken. Maar dat joeg de inflatie tot ongeziene hoogtes.

Mugabe was in juni 2008 de enige kandidaat in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Hij kon zich daarom opnieuw tot staatshoofd laten beëdigen. Met intimidatie en geweld had Mugabe de winnaar van de eerste ronde Morgan Tsvangirai en diens aanhang buitenspel gezet.

Het ontslag van zijn vicepremier en de latere president Emmerson Mnangagwa luidde uiteindelijk het einde van zijn heerschappij in. Daarmee joeg hij het leger en zijn eigen partij tegen zich in het harnas. Het leger plaatste Mugabe in november 2017 onder huisarrest en dwong hem op te stappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud