Advertentie

Félix Tshisekedi winnaar Congolese presidentsverkiezingen

Félix Tshisekedi. ©AFP

Oppositiekandidaat Félix Tshisekedi heeft verrassend de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat heeft de Congolese kiescommissie (CENI) meegedeeld.

Het gerucht dat de jongste dagen circuleerde, is waarheid geworden: de Congolese kiescommissie CENI heeft oppositiekandidaat Félix Tshisekedi tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen. Nochtans lijdt het weinig twijfel dat die andere belangrijke oppositiekandidaat, de zakenman Martin Fayulu, de verkiezingen gewonnen heeft. Thisekedi zou het op een akkoordje met de huidige president Joseph Kabila gegooid hebben: hij wordt president, terwijl de Kabila-clan de macht over het veiligheidsapparaat en de grondstoffen in handen houdt.

7 miljoen
Stemmenaantal
De oppositiekandidaat Félix Tshisekedi haalt 7 van de 18 miljoen uitgebrachte stemmen.

De kiescommissie maakte donderdagnacht in Kinshasa het voorlopige eindresultaat bekend. Volgens CENI haalt Tshisekedi ruim 7 van de 18 miljoen uitgebrachte stemmen. Na hem volgt Fayulu, die 6 miljoen stemmen behaald zou hebben. De kandidaat van de regeringspartij, Emmanuel Ramazani Shadary, zou slechts 4 miljoen stemmen hebben gehaald. Een eenvoudige meerderheid volstaat voor de overwinning van de presidentsverkiezingen, die plaatsvonden op 30 december.

'Electorale coup'

De oppositie vreesde voor de bekendmaking van de resultaten voor kiezersbedrog ten gunste van Shadary. Ook veel waarnemers hielden daar rekening mee. De katholieke kerk, die in Congo zeer invloedrijk is, riep Fayulu al uit tot winnaar van de verkiezingen. Ze baseerde zich op de vaststellingen van 40.000 verkiezingswaarnemers, die in elk stembureau waren gaan kijken wie gewonnen had en de resultaten hadden samengeteld.

Na het bekend raken van de resultaten barstte in de straten van Kinshasa donderdagochtend vroeg gejubel uit. Omdat de regering de kiescommissie de facto controleert, wordt ervan uitgegaan dat Kabila de machtswissel niet zal tegenhouden.

Het lijkt erop dat de geproclameerde resultaten niet in overeenstemming zijn met de resultaten die we hier en daar hebben kunnen vaststellen.
Jean-Yves Le Drian
Franse minister van Buitenlandse Zaken

De populaire Fayulu bestempelde de verkiezingsuitslag als een 'electorale coup'.'De resultaten hebben niks te maken met met de waarheid van het stemhokje', zei hij in een interview met Radio France Internationale. Fayulu beschuldigde de voorzitter van de kiescommissie van 'een schurkenstreek'. 'Men heeft de overwinning van het Congolese volk gestolen. Het volk zal dat nooit aanvaarden.' 

Hij riep de waarnemers van de stembusgang van 30 december op om 'de echte resultaten te publiceren'. Donderdag manifesteerden zijn aanhangers ze in Kisangani tegen de uitslag.

Ook Frankrijk heeft bedenkingen. 'Het lijkt erop dat de geproclameerde resultaten niet in overeenstemming zijn met de resultaten die we hier en daar hebben kunnen vaststellen', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian aan CNews. 'De bisschoppenconferentie van Congo heeft controles uitgevoerd en resultaten aangekondigd die helemaal anders zijn.' De Franse minister herhaalde dat Fayulu 'a priori' op kop stond bij de verkiezingen.

Zoon van Etienne Tshisekedi

Félix Tshisekedi is de 55-jarige zoon van de voormalige premier en jarenlange oppositieleider Etienne Tshisekedi. Zijn vader stierf in 2017. Félix Tshisekedi beloofde tijdens de campagne om de corruptie en de armoede te bestrijden, en de rust te herstellen in het instabiele land, dat nog steeds kampt met verschillende gewapende conflicten.

De nieuwe president moet al op 18 januari de eed afleggen, hoewel de verkiezingen in enkele regio's niet konden doorgaan wegens onrust en een ebola-epidemie. Zo werden 1,25 miljoen van de 40 miljoen kiesgerechtigden uitgesloten. De verkiezingen zullen daar in maart plaatsvinden. Bij de verkiezingen op 30 december werden ook provinciale vertegenwoordigers en een nieuw parlement gekozen.

De verliezende presidentskandidaten kunnen Tshisekedi's overwinning aanvechten voor het Congolese grondwettelijk hof, dat 10 dagen heeft om zich uit te spreken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud