Geen Belgische ambassadeur meer in Congo

Didier Reynders en Joseph Kabila. ©BELGA

Bertrand de Crombrugghe is niet langer de Belgische ambassadeur in Congo. Aan de basis ligt een vertrouwensbreuk met Buitenlandse Zaken in Brussel. Een opvolger is er nog niet.

Bertrand de Crombrugghe zat pas sinds 2016 op post in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Eind januari keerde hij terug naar ons land, officieel voor 'discussie en intern overleg.' Het was een periode van grote spanningen tussen Congo en Belgiƫ. De regering had ontwikkelingsprojecten opgeschort ter waarde van 25 miljoen euro, waarop de Congolese regering het Belgisch agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking in Kinshasa sloot.

Maar De Crombrugghe is niet langer de Belgische ambassadeur in de voormalige Belgische kolonie. Dat meldt De Standaard. 'Onze ambassadeur kreeg inmiddels andere taken toebedeeld binnen de centrale administratie', zegt Didier Vanderhasselt, woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

De beslissing is het gevolg van een vertrouwensbreuk tussen De Crombrugghe en het kabinet van Didier Reynders (MR). Terwijl de buitenlandminister en zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) kozen voor een harde aanpak van president Kabila wegens het uitstellen van de verkiezingen en de gewelddadige onderdrukking van vreedzame protesten, stond De Crombrugghe een meer pragmatische aanpak voor. De relatie verzuurde en de ambassadeur 'kon niets goeds meer doen.'

Een opvolger is er nog niet. Belgiƫ wordt voorlopig vertegenwoordigd door een zogenaamde zaakgelastigde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud