Geweld escaleert in Centraal-Afrika

Vluchtelingen hebben hun toevlucht gezocht in een kamp op de luchthaven van Bangui.

Christenen en moslims staan elkaar steeds driester naar het leven in de Centraal-Afrikaanse Republiek. 'De situatie loopt volledig uit de hand', waarschuwt Artsen zonder Grenzen.

‘Er is geen houden meer aan. Gisteren werd hier nog een baby van zes maanden binnengebracht die was doodgeschoten’, zegt een medewerker van Artsen zonder Grenzen (Azg). De hulporganisatie heeft een geïmproviseerd ziekenhuis opgericht op de luchthaven van de hoofdstad Bangui. Daar hebben zowat 100.000 burgers hun toevlucht gezocht voor het aanhoudende geweld.

Bangui is al meer dan een maand in de greep van bloedige confrontaties tussen christelijke en islamistische milities. Daarbij kwamen al zeker 1.000 mensen om het leven, onder wie veel burgers. Woensdag vielen bijvoorbeeld een dode en 15 gewonden, onder wie drie kinderen, bij een schietpartij in de hoofdstad.

Chaos

De Centraal-Afrikaanse Republiek verzeilde in maart in anarchie en chaos toen opstandelingen president François Bozizé van de macht verdreven. Daarop riep Michel Djotodia, de leider van de rebellenbeweging Séléka, zichzelf uit tot nieuwe sterke man. Maar hij kon zijn troepen niet in de hand houden en het geweld escaleerde.

De Séléka-militanten zijn overwegend moslims. Om zich te verdedigen, organiseerde de christelijke bevolking zich in 'zelfverdedigingsmilities'. Die namen de afgelopen weken op vaak bijzonder bloedige wijze wraak op moslimburgers. Begin december escaleerde de situatie nog toen het geweld losbarstte in de hoofdstad Bangui.

Lynchpartijen

‘De situatie in Bangui lijkt volledig uit de hand te lopen’, waarschuwt AzG inmiddels. Volgens de organisatie zijn er dagelijks gevechten, lynchpartijen en wraakacties. In de ziekenhuizen stromen de zwaargewonden toe. ‘Zij hebben vaak verwondingen door machetes, aan het hoofd of aan armen en handen’, zegt Laurent Sury van AzG.

Ook de VN luidden de alarmbel. ‘We zijn getuige van een ongekend niveau van geweld tegen kinderen’, meldde Unicef. Het VN-kinderfonds telde al 16 moorden op kinderen sinds begin december losbarstte. Twee van hen werden zelfs onthoofd en verminkt, vermoedelijk bij wraakacties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud