Ghana krijgt als eerste land gratis vaccins van solidariteitsmechanisme

©AFP

Het West-Afrikaanse land ontvangt woensdag 600.000 gratis dosissen van het AstraZeneca-vaccin via Covax, het solidariteitsmechanisme van de Verenigde Naties.

Ghana ontvangt woensdag als eerste land gratis coronavaccins die gefinancierd worden door Covax. Dat solidariteitsmechanisme van de Verenigde Naties werd in het leven geroepen om landen te helpen die moeite hebben om zelf vaccins aan te kopen.

Concreet krijgt het West-Afrikaanse land 600.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin geproduceerd door het Indiase Serum Institute, 's werelds grootste vaccinmaker.

Ze maken deel uit van de eerste lading coronavaccins voor lage- en middeninkomenslanden. De vaccins worden in eerste instantie toegediend aan gezondheidswerkers in de frontlinie in Ghana en aan andere hoogrisicogroepen, liet de lokale overheid verstaan.

'Deze levering in Ghana kondigt het begin aan van wat de grootste levering en verdeling van vaccins in de wereld moet worden', zeggen de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en Unicef. Ook andere landen in de regio krijgen binnenkort hun eerste vaccins.

Covax werd opgericht door de WGO, de vaccincoalitie voor lage inkomenslanden Gavi en de internationale vaccincoalitie Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) en wordt gefinancierd door 190 rijke landen.

Het mechanisme wil verzekeren dat 92 lage- en middeninkomenslanden eveneens een billijke toegang hebben tot vaccindosissen. Tegen eind dit jaar mikt Covax op een wereldwijde levering van 2,3 miljard dosissen, waarvan het merendeel gratis aan overheden, en hoopt het minstens 20 procent van de bevolking van de landen te bereiken. De Covax-vaccins zullen met andere woorden niet volstaan om er groepsimmuniteit te kunnen bereiken.

Dinsdag drong Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de WGO, er bij de rijke landen op aan vaccins te delen met Covax, omdat een billijke wereldwijde verdeling volgens hem 'in gevaar is'. 'Meer dan 200 landen moeten nog hun eerste vaccindosis toedienen', waarschuwde hij. Los van het Covax-iniatief onderhandelen verschillende Afrikaanse landen ook al met China en Rusland om vaccindeals af te sluiten.

Gezondheidsexperts waarschuwen al geruime tijd dat een ongelijke wereldwijde toegang tot vaccins de coronapandemie kan verlengen, omdat het virus kan blijven muteren in regio's waar nog amper gevaccineerd is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud