portret

Het verrassende gezicht van de Soedanese revolutie

Ala’a Salah heet ze en ze zou 22 jaar zijn en ingenieurswetenschappen en architectuur studeren. Veel meer is niet geweten van de jonge vrouw die deze week in de Soedanese hoofdstad Khartoum op een witte auto klom en een lied inzette tegen het regime van president Omar al-Bashir.

Foto’s en filmpjes van haar optreden gingen de wereld rond en op sociale media werd haar moed de hemel ingeprezen.

Met een vinger in de lucht, in een witte tuniek en met gouden oorbellen, heeft Ala’a Salah volgens sommigen iets weg van het Vrijheidsbeeld. Anderen vinden dat ze doet denken aan de Nubische koninginnen uit de oudheid: krachtige, strijdvaardige vrouwen, die vochten voor hun land en hun rechten. Maar voor alles staat ze symbool voor het protest tegen de 75-jarige al-Bashir en de verrassende rol die vrouwen daarin spelen.

Hoge broodprijzen en lege benzinepompen en bankautomaten joegen de Soedanezen in december massaal de straat op. Hun protest mondde al snel uit in de eis dat al-Bashir en zijn entourage opstappen. Het is al vier maanden onrustig. De president, die 30 jaar geleden door een coup aan de macht kwam en door het Strafhof wordt gezocht voor oorlogsmisdaden en genocide, reageerde snoeihard. Volgens de ngo Human Rights Watch vielen meer dan 70 doden en werden duizenden anderen opgepakt en gemarteld.

De afgelopen dagen wonnen de protesten aan momentum nadat een gelijkaardige volksopstand in Algerije tot het aftreden van president Abdelaziz Bouteflika had geleid. Sinds zaterdag bivakkeren duizenden Soedanezen aan het presidentieel complex in Khartoum, waar ook het hoofdkwartier van het leger ligt. Dat het regime met jeeps op de menigte inreed, alle socialemediaplatformen blokkeerde, het water afsloot en auto’s in beslag nam van mensen die voedsel en drank kwamen brengen, stopte de demonstranten niet. Intussen hebben de politie en delen van het leger zich bij hen aangesloten.

Ook Ala’a Salah was erbij in Khartoum. Dat een jonge vrouw in een islamitisch land waar vrouwen tweederangsburgers zijn demonstranten aanvuurt, lijkt verrassend. Maar vrouwen spelen al enkele maanden een cruciale rol in de volksopstand. Ze maken 70 procent van de demonstranten uit en hopen komaf te maken met de discriminatie en het geweld tegen vrouwen in het land. Onder al-Bashir kunnen ze gearresteerd worden voor hun kledingkeuze of voor ‘ongepast gedrag’ en worden ze gestenigd of geslagen als ze overspel plegen.

‘Oh moeder mijn bloed bruist. Ze sloten ons op, in naam van de religie. Ze verbrandden ons. Ze sloegen ons. Ze vermoordden ons. Maar religie is hier niet schuldig aan’, zingt Ala’a Salah in de video’s. Na elke zin antwoordt de menigte met ‘Revolutie’. Lana Haroun, die de iconische foto nam, noemt haar een voorbeeld. ‘Ze inspireerde elke vrouw en elk meisje die daar waren. Ze vertelde het verhaal van de Soedanese vrouwen. Ze was perfect.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud