Hevige gevechten in Libië

Rook stijgt op van een petroleumdepot in de buurt van de luchthaven van Tripoli. ©AFP

In de Libische hoofdstad Tripoli vonden zaterdag weer hevige gevechten plaats tussen verschillende milities. De onlusten komen er aan de vooravond van een bezoek van een gezant van de Verenigde Naties.

In de buurt van de luchthaven van Tripoli en in verschillende residentiële wijken van de Libische hoofdstad weerklonken zaterdag de hele dag geweerschoten. De strijdende partijen vuurden evenwel ook raketten op elkaar af en zetten artilleriegeschut in.

De hevige gevechten tussen leden van de Zentan-militie en de strijders van de Misrata-militie braken uit kort nadat de Verenigde Naties bekendgemaakt hadden dat hun nieuwe gezant voor het land, de Spaanse diplomaat Bernardino León, volgende week een bezoek brengt aan Libië.

Bemiddelen

De Spanjaard wil, op verzoek van de Libische autoriteiten, bemiddelen tussen de strijdende partijen. Door de voortdurende clashes tussen de rivaliserende milities is het land afgegleden naar chaos en anarchie.

De strijd tussen de Zentan- en de Misrata-milities ontbrandde al kort nadat dictator Muammar Kaddafi in 2011 van de macht verdreven was. De afgelopen maanden verhevigden de gevechten evenwel.

Evacueren

Daarop beslisten heel wat westerse landen hun diplomatiek personeel uit Libië te evacueren. Ook de Verenigde Naties trokken hun personeel terug uit het Afrikaanse land.

De Zentan-milities staan vooral sterk in het westen van het land. Bij hen sloten zich heel wat voormalige leden van de strijdkrachten van Kaddafi aan. De Misrata-militie heeft haar machtsbasis in het oosten van het land. Volgens de Zentan gaat het om moslimfundamentalisten die banden hebben met de Moslimbroederschap.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud