Historische gebouwen verwoest bij aangestoken brand in Kaapstad

©AFP

Meerdere historische gebouwen zijn verwoest door de grote brand in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. Volgens de autoriteiten van de stad is een man opgepakt die verantwoordelijk zou zijn voor de brand die sinds het weekend op de Tafelberg woedt.

Op de Tafelberg van Kaapstad is zondag een zware brand uitgebroken. De hellingen boven de wijk Newlands stonden in brand. De hele nacht waren meer dan 120 brandweermannen ingezet. Twee van hen raakten gewond. De autoriteiten riepen intussen op om uit het centrum te blijven, dat door het vuur wordt bedreigd.

Sterke winden wakkerden het vuur maandag nog aan. Tijdens het weekend werden blushelikopters ingezet, maar maandag is het nog niet duidelijk of die opnieuw worden ingezet. In de loop van de voormiddag wordt een beslissing genomen.

Het vuur verspreidde zich naar de nabijgelegen univeristeit. Duizenden studenten die op de campus wonen, werden geëvacueerd. De autoriteiten riepen andere bewoners en bezoekers op het gebied meteen te verlaten.

Brandstichting

Ook meerdere historische gebouwen, zoals een bibliotheek met waardevolle historische boeken en de oudste windmolen van het land (uit 1796), zijn in de vlammen opgegaan. Zuid-Afrika gaat door een periode van droogte, waardoor de kans op branden groter is. De Tafelberg is een beschermd natuurgebied. 'Deze brand zal ons nog dagenlang bezighouden', zei Philip Prins, van het parkbestuur van de Tafelberg.

De hulpdiensten zeiden dat de brand waarschijnlijk veroorzaakt werd door een kampvuur dat een dakloze had aangestoken. De man, die ongeveer dertig jaar oud is, gaf toe een vuur te hebben gestookt. Hij wordt aangeklaagd voor brandstichting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud