Historische nederlaag voor Erdogans partij in Istanboel

Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu. ©REUTERS

Ekrem Imamoglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij CHP is de nieuwe burgemeester van de Turkse stad Istanboel. Pijnlijk voor president Erdogan die zijn kandidaat - Binali Yildirim - ziet verliezen.

Yildirim, de kandidaat van de AKP van president Erdogan, gaf zondagavond toe dat hij verloren had. Hij moest het onderspit delven in een strijd met Ekrem Imamoglu, de kandidaat van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij CHP.

'Verkiezingen zijn de ruggengraat van democratieën', zei Yildirim. 'Volgens de resultaten leidt mijn tegenstander Ekrem Imamoglu in de race. Ik feliciteer hem en wens hem succes.' Met ruim 95 procent van de stemmen geteld, haalt Imamoglu goed 53,7 procent van de stemmen, Yildirim 45,4 procent.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat Imamoglu wint. Eind maart won de oppositiekandidaat al eens de verkiezingen, maar de AKP van president Recep Tayyip Erdogan diende toen een klacht in tegen die uitslag en kreeg een nieuwe stembusgang.

Opnieuw verliest de partij van Erdogan en dat is een klap voor de president. De handelsmetropool werd al 25 jaar door een islamitisch-conservatieve burgemeester bestuurd. Erdogan is er zelf ook nog burgemeester geweest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud