Honderdduizenden op de vlucht voor geweld in Noordoost-Congo

De vluchtelingenstromen kunnen de ebola-epidemie in Noordoost-Congo nog verergeren. ©AFP

Een opflakkering van geweld tussen veetelers en landbouwers zou de voorbije dagen aan zeker 160 mensen het leven gekost hebben.

Sinds begin deze maand zijn in de Ituri in het noordoosten van Congo meer dan 300.000 mensen op de vlucht geslagen voor het interetnisch geweld. Dat zegt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. 'De UNHCR is diep bezorgd over de veiligheid van de burgers in Ituri na berichten over moorden, verminkingen, seksueel geweld en ontvoeringen', zei woordvoerder Babar Baloch dinsdag in Genève. Hij benadrukt dat de vluchtelingen dringend nood hebben aan onderdak, voedsel en medische bijstand.

Volgens lokale Congolese bronnen zouden de voorbije dagen zeker 160 mensen gestorven zijn na een opflakkering van geweld tussen veetelers en landbouwers. Conflicten tussen de Hema- en Lendugroepen leidden ook in 2017 en 2018 tot grote vluchtelingenstromen, maar de situatie leek gekalmeerd.

Ebola

De vluchtelingenstroom is slecht nieuws voor de verspreiding van de ebola-epidemie. Die is met 2.168 besmettingen sinds augustus de tweede grootste ooit en bereikte vorige week ook Oeganda.

Volgens Tarik Jasarevic, de woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie, komen 10 procent van de ebolaslachtoffers uit de Ituriprovincie. 'Voor ons vormen de verplaatsingen van de bevolking in Noord-Kivu en Ituri een groot risico', zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud