Advertentie

Invloedrijke generaal stort Libië nog dieper in chaos

De troepen van generaal Khalifa Haftar rukken op naar de Libische hoofdstad Tripoli. ©AFP

Khalifa Haftar, die het oosten van Libië controleert, heeft zijn troepen de opdracht gegeven op te rukken naar de hoofdstad Tripoli. Daarmee dreigt de burgeroorlog een nieuwe fase in te gaan.

Ongeveer een week voor een geplande VN-vredesconferentie dreigt in het door burgeroorlog verscheurde Libië een nieuwe escalatie van geweld. De invloedrijke generaal Khalifa Haftar gaf zijn troepen de opdracht op te rukken naar de hoofdstad Tripoli, waar de internationaal erkende regering zit.

De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en het VK waarschuwden in een gezamenlijke mededeling dat ze iedereen verantwoordelijk zullen stellen die geweld aanwakkert. Londen vroeg en kreeg een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Die komt later vrijdag achter gesloten deuren bijeen.

Het Noord-Afrikaanse land is na de val van kolonel Muammar Kadhafi in 2011 in chaos afgegleden. Een internationaal erkende regering onder leiding van premier Fayez al-Sarraj, wiens invloed nauwelijks verder reikt dan Tripoli, concurreert met een regering in het oosten van het land, onder leiding van Haftar. Haftars troepen rukten de voorbije maanden op tot de grens van Algerije in het westen van Libië en palmden verschillende olievelden in. De generaal krijgt de steun van Egypte, de VAE en Rusland. De regering in Tripoli wordt gesteund door de VN en de EU.

'We zullen het land doen beven'

In een audioboodschap, die de titel 'Operatie voor de bevrijding van Tripoli' kreeg, spreekt Haftar over een zegevierende mars. 'Vandaag beantwoorden we de roep van onze aanhangers in onze dierbare hoofdstad, zoals we beloofd hebben. We zullen het land onder de voeten van de onderdrukkers doen beven.'

Enkel een inter-Libische dialoog kan het Libische probleem oplossen.
Antonio Guterres
Secretaris-generaal van de VN

Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties die net op bezoek in Tripoli is, toonde zich bezorgd over de militaire operatie en riep op de situatie niet verder te laten escaleren. Op Twitter zei hij dat er geen militaire oplossing bestaat voor het conflict. 'Enkel een inter-Libische dialoog kan het probleem oplossen.' Vrijdag besloot hij naar het oosten van Libië te vliegen om met Haftar te praten.

Opdoffer

In de mededeling van de VS en de andere landen klinkt het dat het geweld Libië weer in chaos stort. De ondertekenaars staan samen achter de speciale gezant van de VN, Ghassan Salame. Alle partijen in Libië zouden constructief met Salame moeten samenwerken.

De nieuwe confrontatie is een opdoffer voor de VN en westerse landen, die aan het bemiddelen zijn tussen Sarraj en Haftar over een deal om de macht te verdelen. De VN-conferentie van volgende week moest een akkoord over de organisatie van verkiezingen opleveren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud