Advertentie

IS vermoordt christenen in Libië

Islamitische Staat eiste vorige week nog aanslagen op in Libië. ©AFP

Extremisten in het noorden van Libië die zich rekenen tot de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), hebben zondag beelden verspreid van de moord op circa dertig mannen die ze Ethiopische christenen noemen.

De video die is verspreid op internet, duurt bijna een half uur en toont de onthoofding van zeker twaalf mannen op een strand en de executie van zestien anderen met vuurwapens in een woestijngebied.

De terroristen noemen hun slachtoffers 'leden van de Ethiopische kerk van de vijand'. Onder de slachtoffers zijn mogelijk ook mensen uit Eritrea. 

De Ethiopische autoriteiten lieten in een eerste reactie weten niet te kunnen bevestigen of tientallen van haar onderdanen daadwerkelijk het slachtoffer geworden zijn van IS-gruwel. 'Maar als deze feiten zich voorgedaan hebben, veroordelen we ze ten zeerste.'

Ethiopië behoort tot de oudste christelijke naties ter wereld. Het christendom nestelde zich er in de eerste eeuw. Naar schatting 43,5 procent van de 90 miljoen Ethiopiërs is lid van de oude Ethiopisch Orthodoxe Kerk. Circa 20 procent behoort tot andere christelijke gemeenschappen. Meer dan 34 procent is islamitisch.

Proefstuk

De authenticiteit van de video die zondag verspreid werd, kon nog niet bevestigd worden. Maar de terreurbeweging zou niet aan haar proefstuk toe zijn. In het verleden doken al video's op waarin christenen en westerlingen vermoord werden.

Islamitische Staat slaagde er de voorbije maanden ook in haar actieterrein uit te breiden van Irak en Syrië naar Libië. In het Noord-Afrikaanse land heerst al maanden anarchie. Vorige week eiste IS nog aanslagen op tegen ambassades in Libië.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud