Advertentie
Advertentie

IS voert offensief in Irak en Libië op

Sirte was een van de laatste bolhaarden van Khadafi. ©REUTERS

De terreurorganisatie Islamitische Staat voert de activiteiten op, met name in Irak en Libië. In de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft wellicht IS alweer een aanslag met een zware dodentol gepleegd. In de Libische stad Sirte heeft IS twaalf lokale strijders onthoofd en gekruisigd.

Bij de ontploffing van een autobom in een wijk waar veel sjiieten wonen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn minstens tien mensen om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Minstens achttien anderen raakten gewond. De aanslag gebeurde in de wijk Sadr City, op een plaats waar verschillende showrooms voor auto's gelegen zijn. De aanslag werd nog niet opgeëist, maar iedereen wijst naar IS. Donderdag nog kwamen op een markt in dezelfde wijk zeventig mensen om toen een bomvrachtwagen ontplofte. Die aanslag werd door terreurgroep IS opgeëist.  

Ook in Libië is IS almaar meer actief. Sinds dinsdag woedt er tussen IS en lokale strijders een bloedige strijd voor de controle over (een deel van) Sirte, de geboortestad van de verdreven en vermoorde dictator Moammar Khadafi. Volgens het persbureau LANA werden ook 22 strijders geëxecuteerd die in een ziekenhuis verzorgd werden.

Lokale bronnen maken gewag van een "echte oorlog" en de ambassadeur van Libië in Frankrijk spreekt van een "bloedbad" met reeds 150 tot 200 doden. Volgens een lokale functionaris wordt er vooral in de oostelijke wijk Trois gevochten en loopt de dodentol op.

Sirte is al langer deels in handen van IS-strijders. De niet-erkende autoriteiten in de hoofdstad Tripoli kondigden dinsdag een 'bevrijdingsoperatie voor Sirte' aan waarbij jongeren en inwoners de strijd opnemen, gesteund vanuit de lucht.

In Tripoli zwaait een islamistische regering de scepter met eigen instellingen. In het oosten zit de erkende regering in Tobroek. Tussen hen in maakt IS gebruik van het machtsvacuüm.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud