Jemenitisch regime beschuldigt rebellen van 'coup'

Houthirebellen dichtbij het presidentieel paleis. ©Reuters

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa is het tot clashes gekomen tussen de sjiitische Houthibeweging en het leger. Een bestand zou nu van kracht zijn, maar het regime beschuldigt de rebellen wel van een 'poging tot coup'.

Het was maandagochtend erg onrustig in Jemen. De Houthirebellen kwamen in de buurt van het presidentieel paleis in hoofdstad Sanaa in conflict met het leger. Verschillende explosies waren te horen en over de stad hing lange tijd een zwarte rookpluim. 

Volgens medische bronnen vielen er bij de gevechten vijf doden en minstens twintig gewonden. De minister van Informatie Nadia al-Saqqaf meldde dat de Houthi's zowel het nieuwsagentschap van de overheid als de staatstelevisie bezet hielden. Ook zouden ze gevuurd hebben op het konvooi van premier Chaled Bahah, die wel ongedeerd bleef.

'Coup'

Al-Saqqaf bevestigde aan persagentschap Reuters ook dat het presidentieel paleis 'direct aangevallen' werd. De Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi zou op het moment van de gevechten niet in het paleis vertoefd hebben. Al-Saqqaf beschuldigt de Houthi's van een 'coup': 'Als je zo agressief het presidentieel paleis aanvalt, is dat uiteraard een coup'. 

Als je zo agressief het presidentieel paleis aanvalt, is dat uiteraard een coup.
Nadia al-Saqqaf
Minister van Informatie

In de loop van de namiddag slaagden beide partijen er toch in de gevechten op te schorten en een bestand af te sluiten. Een overheidsfunctionaris bevestigde dat een comité, samengesteld met vertegenwoordigers van de sjiitische rebellen en de overheid, het bestand nu zal gaan opvolgen. 

Terreur

De sjiitische Houthirebellen wezen in 2011 - in de nasleep van de Arabische Lente - een vergelijk met de zetelende regering af en zijn sindsdien bezig aan een gestage veroveringstocht in Jemen. Met de vermeende hulp van onder meer Iran en Syrië controleren ze sinds september ook grote delen van de hoofdstad Sanaa. 

Jemen is temidden van de onrust wel een voedingsbodem geworden voor terreurgroepen, zoals de Jemenitische tak van Al Qaeda. Het was die groepering die de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op het satirische blad Charlie Hebdo opeiste. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud