Joseph Kabila stelt zich kandidaat voor nieuw mandaat

Joseph Kabila kwam in het gezelschap van zijn aanhangers zijn kandidatuur voor het presidentschap indienen.

Uittredend president van Congo, Joseph Kabila, heeft zondag in Kinshasa zijn kandidatuur ingediend om zichzelf op de volgen als staatshoofd. Dat gebeurde op de laatste inschrijvingsdag voor de presidentsverkiezingen van november. De 40-jarige Kabila, die in 2006 verkozen werd, dingt naar een tweede mandaat van vijf jaar als enige kandidaat van de meerderheid, hoewel hij zich als 'onafhankelijke' inschreef.

Kabila moet het opnemen tegen een verdeelde oppositie, die uitpakt met drie zelfverklaarde belangrijke kandidaten. Kandidaten voor de presidents- en parlementsverkiezingen van 28 november hadden tijd tot 19.30 uur Belgische tijd om zich in te schrijven. Kabila kwam rond 13.30 uur te voet aan op de zetel van de kiescommissie, omgeven door militairen en politie en in het gezelschap van duizenden zingende en dansende aanhangers. Een kwartier later verliet hij het kantoor en verdween hij per auto zonder commentaar te geven.

Begin deze week werd iemand doodgeschoten toen de politie een manifestatie van de oppositiepartij UDPS uiteen dreef. Zondag waren er geen incidenten. De autoriteiten in Kinshasa hadden elke politieke manifestatie tot zondag verboden, met uitzondering van deze die te maken hadden met het neerleggen van kandidaturen.

Joseph Kabila had in 2006 campagne gevoerd rond het herstel van de vrede op de wederopbouw van het land dat door twee oorlogen getroffen was tussen 1996 en 2003. In 2011 blijft het oosten van het land instabiel door de aanwezigheid van gewapende bendes. 75 procent van de 62 miljoen inwoners leven in armoede.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud